Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Er tog blevet for dyrt? (Jernbanen i dag)

af bastholm, 7/6 2020, 22:14 (1418 dage siden) @ My1201

Jyllandsposten idag:

»Hvad er meningen med at køre med tog, når det alene i tilskud koster stort set det samme som at køre i taxa?« spørger professor og trafikekspert Mogens Fosgerau fra Københavns Universitet, der er bekymret for samfundsøkonomien:

»Nogle steder bør man overveje at skifte toget ud med busser.«

Trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet er enig:

»Bortset fra hovedstrækningerne kan man godt nedlægge resten af jernbanerne inklusive de små lokalbaner, som regionerne driver.«


Prisen er udregnet ved at tage samtlige indtægter og tilskud og dele med antallet af passagerer på en given strækning. Dvs hvor der er få passagerer, bliver udgiften blive delt på få personer og så bliver det naturligvis dyrt per person. Hvad de glemmer at skriver er at hvis man kunne fylde togene op, også uden for myldertiden, vil prisen per person dale meget med samme beregning.

En anden måde at regne på er denne: Hvad er prisen for at tage én ekstra passager med i morgen i forhold til normalt? Der skal ikke ekstra vogne, ej heller mere personale, ej heller mere rengøring, ej heller mere energi. Det er faktisk tæt på gratis at tage en ekstra passager med i morgen.

Beregningerne kan præsenteres på mange måder, og man vælger gerne den der fremmer ens politiske holdning, og det gælder også Jyllandsposten.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Et uheldigt lokomotiv
Et uheldigt lokomotiv

DSB MY 1123 havde et rigtigt skidt år i 1966, hvor det var involveret i hele 2 uheld. Først gennem en stopbom i Helsingør og 4 måneder senere op bag i et godstog ved Klarskov på Sydsjælland.

Læs mere

Jernbanebøger

Uniformer ved danske jernbaneselskaber fra 1847 til 1980

Uniformer ved danske jernbaneselskaber fra 1847 til 1980. Pris 280 kr.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak