Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Er tog blevet for dyrt? (Jernbanen i dag)

af ThomasTT, 9/6 2020, 11:51 (1410 dage siden) @ Frank Poulsen

Gratis offentlig transport er interessant men i sidste ende også tvivlsomt. Det forbindes ofte manglende vilje til at investere, og hvis det ender i en filosofi om at acceptere elendigheden, fordi det er gratis, så vil de fleste alligevel fravælge og måske tolerere selv lange bilkøer. I UK er det dyrt at køre tog, men det gør også gigantiske investeringer mulige. Gratis transport =lav kvalitet= elendige langsomme busser.

Det gør det også svært at styre efterspørgslen. Pendleren, der gerne vil betale for en siddeplads, hvor han måske kan arbejde, får i stedet en ståplads, fordi nogle gymnasieelever kører formålsløst til københavn. Det kan blive til en kørende varmestue.

Befordingsfradrag er fornuftigt og udgør ikke noget bureukrati. Det er en af de ting, der kan bruges til at øge passagertallet. Tog kunne gøres billigere efter kl. 9 med et off-peak system. Så ville togene udnyttes bedre, og de dyre pressede timer mest bruges af dem med et sådan fradrag. Den slags styringsmuligheder ville forsvinde, hvus der var gratis.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak