Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Er tog blevet for dyrt? (Jernbanen i dag)

af ThomasTT, 9/6 2020, 12:16 (1410 dage siden) @ pjl

Prisen er udregnet ved at tage samtlige indtægter og tilskud og dele med antallet af passagerer på en given strækning. Dvs hvor der er få passagerer, bliver udgiften blive delt på få personer og så bliver det naturligvis dyrt per person. Hvad de glemmer at skriver er at hvis man kunne fylde togene op, også uden for myldertiden, vil prisen per person dale meget med samme beregning.


Tabellen kan ses på side 53 i "Serviceeftersyn af Jernbanen".

En anden måde at regne på er denne: Hvad er prisen for at tage én ekstra passager med i morgen i forhold til normalt? Der skal ikke ekstra vogne, ej heller mere personale, ej heller mere rengøring, ej heller mere energi. Det er faktisk tæt på gratis at tage en ekstra passager med i morgen.


Nej, det koster næsten det samme når det gælder tilskud, der bliver ikke mindre per personkilometer fordi et tog fyldes mere op, tilskuddet går til at holde billetprisen lav og passagererne dækker således en meget lille del af omkostningerne.

At det så skal koste over 400,- per passager at køre tog mellem Roskilde og København lyder i øvrigt helt hen i vejret.

Er det her ikke noget sludder? Altså hvis billetprisen udgjorde 5% af de samlede udgifter pr passagerkilometer, så betyder det jo ikke, at en fordobling af passagertallet kun vil mindske udgifterne pr passagerkilometer marginalt. De vil jo styrtdykke, mere end halveres så længe, der er tale om at fylde eksisterende tog


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak