IC3 vs. Öresundstog (Generelt)

af ulca, søndag 10. januar, 2021, 15:14 (11 dage siden) @ Niels Munch

I rutebiler bygget i 1990'erne blev adskillige hundrede meter kobbertråd erstattet med en lysleder, der forbandt en hovedcomputer med et antal distribuerede enheder i bussen, hvilket forenklede systemet for styringen af bussens forskellige funktioner.

Andre steder i bilindustrien skete en tilsvarende udvikling i form af udbredelsen af den såkaldte CAN-bus, som i øvrigt også anvendes af IC3s nye powerpack (motor og gearkasse) hvilket krævede udvikling af en Gateway, hvor styringen helst placeres så tæt på de komponenter som skal styres og overvåges som muligt.
En variant af selvsamme system anvendes andre steder, f.eks. styring af elektriske systemer i boligen, hvor f.eks. LKs gamle IHC kræver alle enheder samlet med undtagelse af følere/sensorer som kun har en funktion hver; i nyere CAN-bus systemer kan nogle komponenter såsom afbrydere have flere funktioner eks. integrerede termostater mm. og kræver ikke en central enhed men blot et kabel mellem alle involverede enheder/komponenter.

At funktioner i såvel tog som busser kan styres efter disse principper er på ingen måde ensbetydende med, at systemerne er kompatible.

Nej det ved jeg udemærket godt, der kan være forskelle i tilsyneladende ensartede systemers programmering og elektriske forbindelser. Tag f.eks. førnævnte CAN-bus som i mange år har været standard i nye biler til diagnosticering efter krav fra EU; her findes der nogle ligheder i programmeringen, men nogle fabrikanter har yderligere funktioner som ikke er standardiseret, med det resultat at der findes forskellige versioner som har sammenlignet med "dialekter" inden for samme talte sprog (har selv oplevet at nogle dialekter på dansk, eks. nogle jydsk, kan være besværlige eller næsten umuligt at forstå for folk som ikke kender pågældende dialekt). Eller for at holde os til sprog indenfor programmering, så er der en række ligheder mellem C og C# men også visse forskelle.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

DSB E991

Tagcloud

nattog liggevogne sovevogne spisevogne barvogne postvogne rejsegodsvogne styrevogne dobbeltdækkervogne remise maskindepot station banegård hovedbanegården IC2 IC3 IC4 godstog persontog materieltog arbejdstog Nærumgrisen veteranbaner jernbanefotos jernbanebilleder Movia rangerlokomotiv havnebane industrispor skinnebusser Øresundstog intercity intercitytog intercitylyn tog DSB Arriva Lokaltog

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med takCopyright © 2021 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen