Billund Lufthavn vil have togforbindelse til Aarhus (Generelt)

af Niels Bak, mandag 18. januar, 2021, 13:10 (46 dage siden) @ ArveprinsKnud

Som jeg ser det, er det en videreførsel af "Tullebanen" og altså ikke et enten-eller. Forslaget er, at man bygger stykket Billund-Jelling som planlagt, og så kobler man det med en ny stikbane Jelling-Horsens. Der kan så enten køres tog mod både Århus og Vejle(-Odense) eller der kan skiftes i Jelling fra toget Vejle-Herning.

På mange måder er det en logisk videreførsel. For det første er der ikke forfærdelig langt og for det andet ligger den tættest befolkede del af lufthavnens opland i den retning. Desuden kan man endelig få lukket den ellers uendelige østjyske lufthavnsdiskussion, fordi hele regionen nu har god adgang til en større lufthavn. Men regn ikke med DF til at trække det igennem i denne omgang. Thulesen Dahl er valgt i Vejle, og deres selvfølelse overlever på ingen måde bane nummer to, som bliver planlagt til at gå uden om byen.

Også i realiteternes verden lider den nok lidt af samme problem som den allerede planlagte Billundbane - trafikken bliver næppe stor nok til at det samfundsøkonomisk kommer til at give ret god mening. Øst for Jelling render man også ind i de Østjyske bakker, så mens stykket Jelling-Billund er på mere eller mindre flad hede, så bliver en forbindelse videre mod nordøst nok noget dyrere at anlægge.

Og at bruge banen til Aalborg Lufthavn som argument for, at så skal Billund også have én, er temmelig hovedet under armen. Det svarer lidt til at anlægge en ny badestrand ved Esbjerg, og så bliver Herning dødeligt fornærmet, fordi de ikke også får én. En bane er jo ikke bare en bane, som ikke bare er en bane. De er forskellige med forskellig økonomi, og Aalborg havde det held at ligge i kort afstand fra en nuværende endestation. Dermed var en forbindelse ikke særlig dyr at anlægge, og driftsmæssigt bliver udgiften også begrænset, da det blot er et eksisterende togsystem, som skal forlænges med en enkelt station.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne


Lokomotivfabrikker

DSB MY1101

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med takCopyright © 2021 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen