Trafikstyrelsen og havarikommissionen (Generelt)

af Mogens-sociolog, mandag 25. januar, 2021, 07:09 (35 dage siden)

Trafikstyrelsens og Havarikommissionens umærkeligt ændrede opgavevaretagelse gennem ti år

Problemet er, at Havarikommissionen for ti år siden stort set er ophørt med at fremsætte rekommandationer med henblik på at forebygge havarier og hændelser baseret på en uvildig undersøgelse af havarier og hændelser.

Det er Havarikommissionens allervigtigste opgave at udarbejde rekommandationer, der kan forhindre at lignende ulykker, og hændelser gentages. Trafikstyrelsen kan vælge at overhøre anbefalingerne. Men Trafikstyrelsen er forpligtiget til at give en tilbagemelding til Havaristyrelsen, hvor de redegør for hvilken stilling, de har taget på hver enkelt rekommendation.

§ 97. Trafikstyrelsen giver mindst én gang om året tilbagemelding til Havarikommissionen om, hvilke foranstaltninger der er gennemført eller planlagt som resultat af anbefalinger i Havarikommissionens rapporter og redegørelser.

Havarikommissionens ændrede opgavevaretagelse får betydning for behandlingen af ulykken på Storebælt. I december 2019 udgav Havarikommissionen deres rapport om jernbaneulykken på Storebælt. Men Havarikommissionen er stort set ophørt med at komme med rekommandationer.

Af hensyn til en evaluering af samspillet mellem Trafikstyrelsen og Havarikommssionen er det derfor vigtigt at få oplyst følgende: Hvilke foranstaltninger har Trafikstyrelsen gennemført eller planlagt som resultat af Havarikommissionens rekommandationer i havarirapporten? Har disse rekommandationer sammen med Trafikstyrelsen afledte foranstaltninger resulteret i, at lignende ulykker og hændelser er undgået efter rapporten udkom for et år siden? Nej, tværtimod er operatørerne to år efter ulykken og et år efter havarirapporten udkom fortsat med at transportere trailervogne på lommevogne med defekte og upålidelige låsemekanismer.

Sagen er, at Havarikommissionen de sidste ti år stort set er ophørt med at give rekommandationer. Dette vil man kunne forvisse sig om, hvis Trafikstyrelsen vil give aktindsigt i, hvilke foranstaltninger, der er gennemført eller planlagt som resultat af Havarikommissionens rekommandationer for såvel jernbaner, som luftfart for de sidste ti år?

Havarikommissionens rekommandationer og Trafikstyrelsens afledte foranstaltninger burde fremgå af alle Havarikommissionens og Trafikstyrelsens årsberetninger efter 2011.
Se fx her


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med takCopyright © 2021 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen