Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Forenkling af København H (Generelt)

af anho, 19/7 2021, 18:40 (1009 dage siden) @ steenth

Nej, der er ikke mange spor, men jeg har tænkt lidt over det og tror faktisk at det kan lade sig gøre.

Det er åbenlyst at der er tilpas med kapacitet til tog til/fra Vestbanen. Der skal køre 10 tog i timen pr. retning, og der er to spor i hver retning. Røret har plads til 17 tog pr. time pr. retning, og vil derfor være betydeligt under dets maksimale kapacitet.

Togene til Øresundsbanen samt Ny Ringstedbane skal vende på to forskellige måder: regionaltogene vender ved perron, mens InterCity-togene skal vende ved perron to gange, da de skal ud til klargøring. Det tager 8 minutter at vende et tog (inklusiv ind- og ud-kørsel), så InterCity-togene optager 16 minutter som minimum. Man behøver ikke at indregne ekstra 'buffertid' her, da denne kan bruges ude i klargøringsområdet. Til gengæld tilføjer vi 4 minutter til passagerudveksling - det betyder at det koster 20 minutter at vende et intercitytog. Regionaltogene kan vendes på 8 minutter i en presset situation, men man vil nok sætte 15 minutter af til en gennemsnitlig vending, for at give plads til at indhente forsinkelser.

For Øresundsbanen: de 6 regionaltog i timen optager 90 sporminutter pr. time. De op til 2 EuroCity-tog i timen optager 40 sporminutter pr. time. Det giver en total benyttelse på 130 ud af 180 sporminutter pr. time.

For Ny Ringstedbane: køreplanen er ikke lige så fastlagt, men det virker sandsynligt at antage at 2-3 intercitytog samt 4-6 regionaltog skal køre her pr. time. Det burde stadig være inden for rammerne af hvad der er muligt.

Så, ja... det er ikke ligefrem fordi der kommer til at være et stort overskud af plads efter sådan en forsimpling, men det er i det mindste bedre end det er nu. Man bliver nok stadig nødt til at udvide Hovedbanegården før eller siden, men med dette projekt kan man sparke det 15-30 år ud i fremtiden.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak