Militære sidespor (Rydning for Metroen)

af K.B.Andreasen @, Midtsjælland, mandag 30. maj, 2011, 09:45 (3467 dage siden) @ re20000

Fede billeder, man fornemmer virkelig gusen på fælleden krybe ind i knoglerne...
hvor mange af disse fætre sagde så virkelig bum, da de blev sprængt og hvor mange skete der ikke noget ved? Kan huske, der var en stor opbygning med gamle sveller, jord og jernplader ca midt mellem vandrehjemmet og Súndby station, hvor de blev anbragt og sprængt. Der var tit flere på en dag, kunne tydeligt høre og mærke det selvom det er en kilometer væk fra mit hjem.

Jaeh der er noget specielt ved "savanen" der ude på Kalvebod :-) Man regner med at ca. 10% af den ammunition der er blevet afskudt derude er forsagere, når området så har været brugt til det formål i ca 350 år, så ligger der immervæk en del derude. Det skal dog siges at i gamle dage fyldte man tit sand eller korn i granaten i stedet for dyrt krudt, når der kun var tale om øvelsesskydninger.
Men disse "korngranater" har også givet mere end en rydder brune aftryk i underbukserne. Kornet rådner jo på et tidspunkt, og det tryk der opstår i den proces vil jo gerne ud, og det kan det så nogle gange komme når rydderen begynder at "kratte" lidt i granaten for at typebestemme den. De første par gange man prøver det, finder man ud af at man kan bevæge sig med en fart man ikke troede mulig, når den begynder at ligge og hvæse af éen :-P

Den opbygning du nævner er "den gamle sprængningsgrotte", der er siden kommet en nyere til. Denne ligger ude på Svenskeholm og er en decideret betonbunker bygget op som et sneglehus hvor man kan anbringe det der skal spriænges inderst og så dække det med store gummimåtter lavet af slidbaner fra lastbildæk. Den bliver dog mere brugt som beskyttelse af dem der sprænger, da det er nemmere at afspærre området i en radius af 1000 m. og bortsprænge i det fri, end at mosle rundt med de meget uhåndterbare måtter m.v.
Men det er efterhånden meget lidt der bliver sprængt på stedet, det er næsten kun hvis der er tale om luftværnsgranater og andre berøingsfarlige uxo´er (unexploded ordnance), ellers blev de taget med og enten sprængt ude på Svenskeholm eller uskadeliggjort på anden måde.

Nedenstående link er til noget af det stof som entrepenører og gravemaskineførere bliver introduceret, når de skal omskoles til Kalvedbod. Der er bl.a. en del gamle kort der viser skydebanerne samt deres begrænsninger, en del billeder omkring Metroen samt et godt billede af tipvognstoget under bygningen af dæmningen.
Når man rydder gør man det i firkanter af 15x15 m af gangen, der er også et kort over Vestamager station samt klargøringscentret der viser området delt op i disse "tern", det giver ligesom en ide om det arbejder det har krævet at rydde derude.
Og for en god ordens skylde må jeg hellere lige nævne at intet af det vidste på nogen måde er klassificeret ;-)

Kalvebods Historie.

--
[image][image][image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Danske privatbaner

Jernbanebøger

På Skinnecykel i Danmark Og Sverige
På Skinnecykel i Danmark Og Sverige
Pris 90,- kr.
 Læs mere 

Danske privatbaner

Læs historien om:
Arkil Rail
Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2020 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen