Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Navn til den kommende station syd for Holeby fundet (Generelt)

af Niels Bak, 13/9 2021, 11:52 (954 dage siden) @ Per Holm

Temmelig mange af vore togekspeditionssteder er oprindelig anlagt midt på "den bare mark" og er navngivet mere eller mindre velbegavet.

100 år senere ligger der en by omkring stedet, folket har taget navnet til sig og kun de mest historisk interesserede tænker over at det nogensinde har været anderledes.

Sådan går det nok også på Lolland skal i se.

Nu er dynamikken i bydannelse blevet temmelig meget anderledes siden flertallet af jernbanerne blev anlagt. Efter 1920 holdt jernbanerne stort set op med at danne stationsbyer af sig selv - bilen og hovedvejene havde allerede taget over.

Siden har vi fået planlov og kommunal planlægning, så der er eksempler på moderne byudvikling langs nye stationer - Vinge er det seneste eksempel, selv om det ikke just er gået helt som smurt. Men fælles for dem er stort set, at det er stationer på S-banenettet eller andre områder med vækst og byudvikling (Ølby er et andet eksempel, eller Nye på letbanen i Århus). Om der kommer så meget gang i den som følge af den faste forbindelse, at Lolland skal til at udvikle helt nye byområder, det er nok tvivlsomt. Hvis jeg var byrådspolitiker ville jeg i hvert fald satse mere på at styrke nogle af de lidt slidte lokalsamfund, som findes i forvejen.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

DSB MX1034
Vigerslevulykken
Vigerslevulykken

Den 1. november 1919 kørte et Korsørtog op bag i et Kalundborgtog ved Vigerslev blokpost og dermed var Vigerslevulykken en realitet. Lars Christensen har gennemgået over 1.000 siders sagsakter i Rigsarkivet og resultatet er denne artikel om ulykken.

Læs mere

Jernbanebøger

OHJ 38 - Historien om et lokomotiv

OHJ 38 - Historien om et lokomotiv. Pris 210 kr.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak