Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Avatar

Endestationer og rangerområder - Litra (Jernbanen i dag)

af Michael Deichmann ⌂ @, Gribskov kommune, tirsdag 30. november, 2021, 18:36 (213 dage siden) @ TogNewbie

Jeg forstod længere nede i tråden, at jeg blander det hele lidt sammen og at der helt korrekt, som du skriver er køreplandsnumre og litranumre.

Litra er udtryk for køretøjets registrering i selskabets oversigt over materiellet - så at sige. Bogstaverne (=Litra) udtrykker en bestemt type materiel og for DSB er der så nu en tradition at motormateriel har litra Mx hvor "x" er forskellige bogstaver (herunder også X :-) ). De enkelte køretøjer af samme type har så tillige et løbenummer. Der er der så også nogle traditioner nu at benytte forskellige nummerserier til de forskellige litra.
De gamle MY er nummererede MY 11xx, MX er nummererede 10xx, MZ er nummererede 14xx. ME er nummererede 15xx.
De elektriske lokomotiver har så litra Ex hvor de første hed EA og var nummerede 30xx og de samtidige elektriske godslokomotiver fik litra EG og nummerserien 31xx. Alle disse el-lokomotiver er nu historie i DSB og de nye Vectron lokomotiver har så fået litra EB og nummerserien 32xx.
Dykker du ned i oversigterne over DSB lokomotiver og ser på ældre lokomotivserier er det lidt mere kaotisk, blandt andet for de har været ombygget eller renoveret og derfor omlitreret, men det ser også ud til at der bare er sket en omlitrering uden der er ændret noget.
På personvognssiden har der oprindeligt været en slags systen, så litra Ax var 1. klasses vogne, Bx var 2. klasses og Cx 3. klasses. Det har været meget udbredt at vogne levetidsforlænges og så skifter litrering ligesom der måske er en mindre serie der ombygges til særlig brug og det giver så en tredie litrering.
Mange persontog havde også pak og postvogne til bagage og de har typisk Litra Dx.

Der findes så en international togorganisation - UIC - hvor alle jernbanekøretøjer er registreret. Det 11 cifrede +checkciffer UIC nummer indeholder oplysninger om hjemland, ejer og for DSB er løbenummeret typisk det samme som litranummeret.

Men Litranumrenesiger, som andre også nævner, intet om hvor toget er på vej hen. Sammenlign det med nummerpladen på en bil.

Så der er nok at fordybe sig i - meget af det her på siden. God fornøjelse!

--
Venligst

Michael Deichmann

[image][image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak