Militærtog - og krudttog fra Frederiksværk

af Lars B. Christensen ⌂ @, torsdag 26. august, 2010, 13:38 (3993 dage siden)

Ved Jernbanemuseets store lyntogsarrangement forrige weekend, var der også udstillet en kampvogn på en af militærets fladvogne:

[image]

Det fik mig til at tænke på, at jeg et sted på min computer havde nogle affotograferinger af gamle militærpapirer fra 1. verdenskrig, hvor militæret og DSB forberedte sig på en mulig fjendtlig besættelse. I al hemmelighed udsendtes særlige instrukser til landets jernbanestationer i tilfælde af mobilisering.

Nu har jeg gravet en af disse strengt fortrolige skrivelser frem fra computeren. Den blev i sommeren 1915 sendt til Godsbanegården i København i en forseglet kuvert, der kun måtte åbnes i krigstilfælde. Som det ses, skulle Godsbanegården blandt andet forberede sig på at ekspedere et såkaldt krudttog fra Frederiksværk med ammunition og sprængstoffer. Efter krudttogets ankomst til København, skulle vognene straks rangeres ud til Valby Gasværks private sidespor. Det er vist det man kalder en sprængfarlig cocktail!

Det er nok svært at læse ordren på biledet nedenfor. Derfor har jeg også lagt ordren ud på Togjournalen,hvor de håndskrevne sider kan forstørres ved at klikke på billederne.

Mange hilsner
Lars

[image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Hectorrail

Danske privatbaner

Læs historien om:
Scandic Rail Partners ApS
3 rengøring tilbud

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med takCopyright © 2021 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen