Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Sporvogn i Köbenhavn? (Trafikpolitik)

af Leif Jørgensen, København Ø., 28/6 2011, 15:18 (4685 dage siden) @ Åke Holmén

Billedet er ret kendt blandt sporvejsentusiaster og blev blandt andet gengivet bag på Sporvejshistorisk Selskabs medlemsblad Bytrafik nr. 2/2010. Man havde imidlertid angivet en forkert tidsangivelse, og i nr. 4/2010 forsøger flere medlemmer at kredse det ind til det korrekte tidspunkt.

I den forbindelse blev der vist et udklip fra ugebladet Billed Bladet, udgivet 11. august 1953, med et tilsvarende billede taget et minut før. Her er angivet, at billedet er taget fra hjørnet af Griffenfeldsgade og med kikkertlinse. Fra dette sted hvor Nørrebrogade knækker lidt er det rigtig nok ligeud helt ind ind til Nørreport. Men det bør du nok selv se efter på et kort over København.

Hvornår billedet så er optaget er ikke helt klart men jo nok i månederne op til ugebladets udgivelse, sådan som personernes lette påklædning også antyder. Det forvirrer imidlertid, at der er flag på flere bygninger men ikke på sporvognene, hvilket ellers for længst var blevet tradition på de fleste officielle flagdage. Det bud der anses for det bedste går derfor på 1. maj 1953, der ikke var officiel flagdag. Eventuelt kan det være Grundlovsdag, 5. juni 1953, i stedet, for denne dag var der i hvert fald ikke flag på sporvognene året efter.

Den tværgående sporvogn er en linie 3 på vej fra Blågårdsgade til Fælledvej. De to gader ligger imidlertid ikke lige ud for hinanden, så linie 3 måtte gennem en S-kurve over Nørrebrogade. En ikke ufarlig manøvre, og der skete da også flere uheld her. På billedet ser man da også en rund hvid tavle med tre store pletter/lamper, der advarer om den tværgående trafik. Tidligere kørte linie 3 i øvrigt i begge retninger her, men i 1949 omlagdes den i sydgående retning ad Elmegade og Stengade.

Nørrebros Teater ligger i øvrigt i Ravnsborggade, gaden efter Fælledvej. Fælledvej ligger til gengæld ud for Sacramentskirken, en katolsk kirke, hvis klokker kan ses oppe i kirketårnene til højre på billedet. Jeg har gået i skole i den nuværende Sankt Ansgars Skole, der ligger ved siden af, så jeg kender noget til området.

Med venlige Nørrebrogade-hilsner
Leif Jørgensen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak