Lov om ophavsret, Apropos røde hjul

af Steff @, onsdag 01. september, 2010, 14:25 (4040 dage siden) @ UTJ

Ophavsret!

”Det er en svær en”, men jeg synes det er ganske godt beskrevet af UTJ og samtidig gør UTJ opmærksomt på nogle mulige problemområder.
Efter at have konfereret med lidt sagkundskab har jeg dog følgende bemærkninger, afledt af UTJ´s udmærkede indlæg.
Det er jo korrekt, at billeder optaget før 1. januar 1970 er undtaget af bestemmelserne, HVIS den pågældende fotograf er afgået ved døden. Altså fotografier, hvor fotografen stadig lever kan IKKE uden videre anvendes, med mindre, der ligger en klar aftale brugeren og fotografen imellem. Vi har jo desværre set et par grove eksempler i den seneste tid. Og det gælder OGSÅ ved elektroniske billeder på hjemmesider eller web-sites.
Hvis man anvender et billede (optaget før 1. januar 1970) fra en afdød fotograf og hvor f.eks. en klub/forening/forlag/privatmand har negativerne, kan man i princippet anvende billederne, hvis man har et aftryk fra negativet. MEN man BØR/SKAL så i dette tilfælde skrive under billedet, dels fotograf samt arkivets navn. Jeg ville jo nok meddele arkivet at jeg agtede at anvende et lovligt tilkommet billede for at undgå vrøvl.
Jeg er så i tvivl om, hvis man køber et billede fra f.eks. POLFOTO, DR, DJM mv., om man så frit herefter kan afbenytte billedet i andre publikationer/elektroniske medier end det det var beregnet for eller sælge det videre. Det samme gør sig gældende ved en affotografering af et billede. Der må man nok lige sikre sig ved sagkundskaben.
Altså, har man et billede (direkte aftryk af negativet) optaget før 1. januar 1970 og fotografen er afgået ved døden kan billedet anvendes. Er fotografen levende, SKAL der foreligge en klar aftale de to parter imellem.
Sluttelig, der er jo personer/klubber mv. der opkøber negativer eller har arvet billeder og ønsker at anvende disse med salg for øje, men de er altså også underlagt lov om ophavsret, men selvfølgelig kan de tage sig betalt for at lave et billede af negativet/affotografering. Under alle omstændigheder, er man i tvivl, spørg eller undersøg.

--
Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med takCopyright © 2021 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen