Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Lille litra P + farver SJS lokomotiver mv.

af Steff, 29/11 2010, 16:18 (4868 dage siden) @ Thomas Jespersen

Godaften Thomas!

Det er helt korrekt, at farveskemaet på lokomotiver ved det Sjællandske Jernbane Selskab (SJS) ændredes fra modtagelsen af de tyskbyggede lokomotiver fra Esslingen i 1858 (H. C. ØRSTED og LOKE klasserne) fra den ”engelske model” og til den ”tyske model”, da der i bemalingsforskrifterne til fabrikken meget senere klart er anført: ”Locomotiven und Tender werden sehe sorgfältig und dauerhaft bemalt und lackiert. Der Kessel, Dom, Sandkasten, die Rauchkammer und das Wetterhaus das Lokomotiven sowie die Tender werden Schwartz gemalt und an den entsprechenden stellen mit 1/8" bis 1/4" breiten roten Zierstriefen; die Langrahmen, Cylinderbekliedungen und Räder erhalten eine hellbrauner Farbe".
Lokomotiverne var på daværende tidspunkt mere eller mindre hylde- eller katalogvarer og da Esslingen jo var ”Hofleverandør” til de Württembergske statsbaner, kunne det synes naturligt, at bemalingen var den samme, uden jeg dog kan føre bevis for denne antagelse.
Hvis du tager og ser efter på samtidens 1:10 modeller (var ofte en del af den normale kontrakt på de ”store” lokomotiver) er farverne ganske nøje som forbilledet. Det gælder faktisk også på de 1:10 modeller, der senere blev lavet på CvK af lærlinge. Her kan man se, at kedlerne normalt var malet i en ”koksgrå” bemaling, som en konsekvens af den store varmeudstråling, røgkammeret med sort asfaltlak.
Beskriftningen på tenderne varierede fra det du beskriver og var senere helt op til århundredeskiftet (1900) således, at nr. var malet på pufferplanken både foran (lokomotivet) og bagest (tenderen). Denne måde at bemale på fremgår tydeligt på HL tegningerne. Først lidt op i 1900 tallet finder den model vi nu kender anvendelse for på tenderne. Den 2. verdenskrig fik dog igen for en periode nummeret ned på pufferplanken.

--
Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak