Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Avatar

Danmarks smukkeste stationsbygning (Generelt)

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 30/1 2013, 19:54 (4103 dage siden) @ Niekind
redigeret af Thomas Boberg Nielsen, 30/1 2013, 20:14

Jeg kunne egentlig godt tænke mig at høre jeres bud på rigets smukkeste stationsbygning?

Når vi snakker om stationsbygninger, herunder smukke stationsbygninger, er der én arkitekt, der er svær at komme udenom, og det er Heinrich Wenck, der nok er mest kendt for Københavns tredje banegård. Han har imidlertid stået fadder til ikke mindre end 150 banegårde, stationer mv. Læs selv den lange liste.

En af de bygninger, der mangler på listen, er Munkebjerg billetsalgssted, hvis sagsakter jeg sidste år stødte på på Landsarkivet for Nørrejylland i Viborg. I en af æskerne lå den originale arkitekttegning til Munkebjerg billetsalgssted og til min overraskelse bar den Wencks underskrift (ikke kun som godkendende men som udførende).

Jeg skal på et senere tidspunkt trætte jeg med de originale sagakter, tegninger, fotos mv på min hjemmeside om Munkebjerg (hjemmesiden er p.t. gabende tom). Indtil videre må I nøjes med nedenstående to billeder fra 1978. Jeg overnattede i bygningen og for en nørd som mig var det en hyggelig nat med mange - rigtig mange - godstog fløjtende om ørerne. Herligt.

Det må i øvrigt have været en arkitektonisk udfordring af placere bygningen på den smalle ø-perron og vi bemærker da også det brede udhæng mod syd og at bygningen ikke kan passeres nordom. Ret smart tænkt. *)

Standsningsstedet blev oprettet 1884 og nedlagt 1966. Jeg har ikke verificeret oplysningerne.

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen

[image]

[image]
Munkebjerg billetsalgssted 27. august 1978 set fra øst mod vest. Arkitekt: Heinrich Wenck. Fotograf: Thomas Boberg Nielsen.

*) edit: Jeg bliver nok nødt til at æde mine ord i mig igen. For man har åbenbart kunne passere bygningen nordom. Hvis der vel at mærke er tale om én og samme bygning.

[image]
Kilde: http://www.vejlepostkort.dk/InterPhoto.php?id=1800


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak