Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Flyfotos af Danmark 1954

af Steff, 23/9 2010, 16:55 (4957 dage siden) @ Bendix Riis

Luftfoto i ”hard-copy” mv.!
Først tak for de forskellige links, meget interessant og godt anvendeligt til bl.a. jernbanearkæologi. Før i tiden kunne man faktisk kun få fat i ”Photocover Denmark” fra Flyvertaktisk kommando, hvis ikke billedet var belagt med restriktioner. Nu kan man heldigvis også benytte sig af bl.a. ”Google earth” eller den helt simple, nemlig KRAK. Her går man ind og vælger ”Kort”, indtaster adressen og vælger ”Luftfoto”. Nogle steder kan man ovenikøbet vælge ”Skråfoto”. Men alle ovennævnte billeder er ”nutidige”.
Ønsker man flyfoto fra før 1940 (epoke II), kan med fordel købe ”Til vejrs over banerne, Luftfotos 1919-1939” fra Banebøger, 2006. Som titlen siger, er det jernbanerne der er i fokus hér og der er mange fantastiske jernbanemotiver. Er man til epoke III kan man prøve at få fat i (antikvarisk) ”Danmark set fra Luften”, forlaget Union (Lademann) 1967. Her finder man alle de større byer og normalt er stationsarealet eller havnen i fokus. Og så er det ovenikøbet i farver.
Er man ”lidt professionel” og anskaffer sig et ”stereoskopisk” fototydningsapparat (to linser sat i en plade og en afstands holder til billedet), kan man ved lidt øvelse og to identiske flyfoto opnå en stereoskopisk 3D effekt. SÅ skal jeg love for at terrænforskellene optræder TYDELIGT.
Sidst, skal man anvende kort er der ”DK før og nu”. Hér har man et nutidigt kort på den ene halvdel og den valgte tidsperiode på den anden halvdel. Og så kan man med musen køre hen over kortene og se forskellene før og nu. Endelig skal nævnes et tegnet kort over København anno 1897, hvor hovedstaden er tegnet af Franz Sedivy i ”skråoptagelse” med bl.a. hele det gamle jernbaneterræn med den anden Hovedbanegård, værksteder, spor mv.
Vedhæftet et udsnit af København 1897.
[image]
God fornøjelse

--
Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak