Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

"Fyns Kul" tankvogn i Ærøskøbing 1968 (2 billeder & ?)

af Aleman, 24/9 2010, 17:10 (4935 dage siden) @ UTJ

Om tankvogne i Svendborg.

Jeg medsender her to billeder af ældre tankvogne fra OK, begge fotograferet i begyndelsen af 1990'erne. Den ene kunne godt ligne den, der røg ind til Danmarks Jernbanemuseum.

[image]

Og her er den anden, lidt mere affældige vogn 2:

[image]

Jeg kiggede lidt i mine mapper og fandt følgende fotokopi af en tagpapvogn - og her må jeg med det samme beklage dels den dårlige, snart tyve år gamle kopi, dels at jeg ikke husker hvilket arkiv, den stammer fra. Men der er blot to muligheder - Rigsarkivet eller Svendborg Lokalarkiv, og det var vist på det sidste, jeg fandt kopien.

[image]

Jeg nedskrev oplysningerne, som jeg her skal gengive på tryk (min håndskrift er nærmest utydelig!):

Maskin- og beholderprotokol 1954-61.
Jernbanecisternevogn 26-29
Ze 502 677 Herbrand Tara 9.500 kg - 15 m3 - last 15.000 kg Akselafstand 4,0 trykluft, to slingreskot, dampspiral, alm. håndbremse, indv. diam. 171 cm, indv. sidemål 6,7 m, rumf. 15,4
Revideret Ng 17/8-53. Foto 21/6-57.

Skrivelse af 18/6-57: Efter at vognen var blevet mønjet og malet med aluminiumsmaling, skulle den trykprøves. Den fyldtes med vand, men kun til halvdelen. Der viste sig nemlig en utæthed ved to nagler. Det ene skot i vognen var faldet ned. Under rejsningen og fastgøringen må naglerne være blevet beskadiget.
Samtidig med, at skottet blev rejst, skar smedemester Kristoffersen et hul i det, for at tjæren ikke skal slå hårdt imod det. Vognen fyldtes atter halvt med vand, da der ikke vistes nogen utætheder blev den på smedemester Kristoffersens ordre tømt. Den blev således ikke trykprøvet.
Vognen har nu været i København efter vandgastjære. Den var ikke smuk ved hjemkomsten. Dels havde været spildt vandgastjære ned ad siderne, dels var der utætheder ved to-tre nagler.
Vognen tømmes for ny reparation. Smedemester Kristoffersen prøvede at stramme boltene. Da et boltehoved sprang af, blev forsøget opgivet, og der blev i stedet foretaget en svejsning.

Jeg vover her at vise min skitse af vognen - sådan som den så ud, men som man kun dårligt kan tyde på kopien.

[image]

Med venlig hilsen,

Aleman


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak