Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Manuel linjeblok på Kystbanen: Skodsborg 1966

af Svend, 21/1 2011, 17:13 (4841 dage siden) @ Svend
redigeret af Svend, 21/1 2011, 17:24

Mellem Skodsborg og Rungsted Kyst var der som et af de sidste steder i landet sidst i 60´erne fortsat manuel linjeblok. Skodsborg, Vedbæk og Rungsted Kyst var togfølgestationer med stationsbestyreruddannet personale. Overkørslerne ved Frydenlund og Helleholm var samtidig mellemblokposter, hvor personalet var stationeret under Banetjenesten (og det samme var personalet der betjente overkørslerne ved Henriksholm og Kong Georgsvej).

Dette billede viser kommandoposten (og centralapparatet) i Skodsborg. Det stationsbestyreruddannede personale var alle af trafikassistent-linjen - altså en personalekategori som normalt var stationeret på større stationer - og de to velklædte herrer (bemærk slipsene) var hhv trafikassisent og overtrafikassistent. Der var stil over det!

Mellem Skodsborg og Klampenborg var der (og er der fortsat) automatisk linjeblok.

Inden togene blev afsendt i retning mod Vedbæk, blev der foretaget den såkaldte linjeringning. Mod Frydenlund/Vedbæk var det 1x5 slag og i den modsatte køreretning 2x5 slag. Når toget afgik fra - eller lige inden det passerede - Skodsborg, blev der foretaget vækkermelding, hvilket for mellemblokposten 1,7 km længere ude af strækningen betød, at bommene skulle rulles ned og der derefter af blokpasseren/ledvogteren kunne stilles signal i retning mod Vedbæk. Togfølgen kunne i myldretiden være ganske kort (nogle af togene kørte med kortere intervaller end i dag!), så man kunne have ganske travlt ved bomspillet i Frydenlund (og ved overkørslerne ved Henriksholm, Kong Georgsvej og Helleholm mellem Vedbæk og Rungsted Kyst).

[image]
Skodsborg station, november 1966 ©SBJ

--
Svend


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Københavns Frihavns-Aktieselskab
Københavns Frihavns-Aktieselskab

Historien om Københavns Frihavn med fokus på det rullende materiel fra 2-koblede damplokomotiver over Triangel traktorer til tidligere DSB MH rangerlokomotiver. I artiklen er der endvidere links til mange billeder af materiellet.

Læs mere

Jernbanebøger

Erindringer fra Præstøbanen

Erindringer fra Præstøbanen. Pris 490 kr.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak