Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Banegårds brandberedskab

af Ove Nygaard @, Fredericia, 22/1 2011, 06:36 (4814 dage siden) @ Per Hauberg

Hej Per af Malling og andre BVN-eksperter.

Som souschef ved Næstved station 1.5.1969 - 30.6.1971 var jeg "født leder af BVN Næstved Station og Posthus" (ikke at forveksle med begrebet "Den fødte leder"). I den egenskab foranstaltede jeg "den årlige øvelse" i eftersommeren 1969 efter en planlægning, der siger "Spar to" til nutidens godkendelsesprocedurer. Planen blev godkendt i "Jernbanebeskyttelsen", hvis leder var den navnkudige "Major Lund". Øvelsen omfattede bl. a. en (realitisk) afbrænding af en godsvogn efter tilladelse fra DSB (Materieltjenesten hed det vist). Under den efterfølgende evaluering (nyt ord, der vist ikke var i sproget den gang) på Restaurant Kvægtorvet udtrykte majoren stor begejstring for den realistiske brandslukning, som blev foretaget af "Slukningshold 1" med stationens brandsprøjte nr. 1 fremført af en perroncarre og bemandet med gæve "rangister". Der var også "ofre", men vi valgte "figuranter af en lidt lettere klasse", end der tilsyneladende blev gjort i Århus!:-D

Øvelsen blev "godkendt", og efterfølgende var det største problem at få den udbrændte godsvogn udmeldt af DSBs materielfortegnelse. Indtil det var sket, blev resterne af vognen placeret på et afsides beliggende spor lige op ad Hvedevænget, som ligger øst for rangerterrænet. Det gav i de næste mange måneder anledning til mange "muntre" bemærkninger. Bedriftsværnstjeneste var pligtig - også i fritiden for et beskedent "vederlag" - og det gav anledning til mange "krumspring" for at undgå deltagelse, men det er en "helt anden historie", som ikke hører hjemme i et seriøst debatforum.
Der var ingen af "ofrene", der kom yderligere til skade ud over "det planlagte" - men de var også med omhu udvalgt fra "letvægtsklassen".

Med BVN-hilsen

Ove


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billige jernbane T-shirts


Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak