Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Tagfarve på Triangel Me?

af Steff, 23/1 2011, 07:22 (4842 dage siden) @ disavelo

Go´formiddag Søren!

Tagfarver, hrmm! Ikke sådan lige at gå til. MEN tag på vognmateriellet - både gods og personvogne - var jo oprindeligt fremstillet af trælister/brædder. For at tætne dette, blev det smurt med linolie flere gange. Herover blev der lagt kraftig lærred holdt fast med lister langs vognkanter mv. Lærredet blev herefter smurt med flere gange såkaldt "blyhvidt", der er en ganske kraftig pasta/maling, der jo som navnet hemntyder til, også indeholder bly. Ovenpå dette kunne regnlister så sømmes fast.
Farven er hvidlig. Det er også denne farve tag på lokomotivmateriellet havde/har.
Dette gjorde også, at da man senere skulle male stålvognene, blev de indledningsvis malet med en oliemaling der havde samme hvide farve som den originale blyhvide. Fra 1934 blev tagfarven dog en grålig nuance, nemlig 1929 farvener DSB nr. 8 lysegrå.
Da man gik bort fra lærred og over til tagpap, blev disse også malet med blyhvidt, indtil man fik fremstillet et så kraftig tagpap med asfalt/tjære, at det ikke var nødvendigt a.h.t. vandafvisning/gennentrængning.
Derfor var de mange varianter af tagfarver afhængig af hvilket fabrikat fabrikken/jernbanen anvendte. Farven skiftede jo under hensyn til hvilke sten/grus/stenflis man anvendte i tagpappen. Men skulle den males, blev det med den farve "man" nu anvendte på dette tidspunkt, f.eks. DSB nr. 8.
Fra 1956 gik man over til at male tagene en slags sølvfarve, benævnt "Ore", hvilket også skete på mange vogne med tagpap.
Så svaret må vel være, at du skal vælge en tidsperiode for "din" ME vogn og så male taget derefter.

--
Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak