Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Godstog (Jernbanen i dag)

af TroelsH, 24/1 2020, 15:46 (1553 dage siden)

Jeg har været i gang med at læse lidt op på hvorfor at godstog i Europa og særligt Danmark er så tilbagestående for dem i USA. Rent teknisk, så er de meget mere effektive til at transportere gods med lavt energiforbrug end lastbiler.

Konklusionen ser ud til at være at mens at jernbanerne i USA primært er fokuseret på fragt, så er de i EU fokuseret på passagerer. Mens at godstog i Europa er maks 750m, så er de i snit 2000m i USA og helt op til 6000m, og akseltrykket er 32 tons mod 20-23 tons i Europa, og sidst, så har jernbanerne i USA en frihøjde på 7m sammenlignet med 4,5-5m i EU hvilket tillader to containere på en vogn. Vores fragttog har haft stort set samme størrelse siden 2. verdenskrig.
Artiklen peger på at man ud af nødvendighed har fået aksellasten op på malmbanen mellem Kiruna og Narvik og spørger om det kan ske i Tyskland og Schweiz.

Priserne for togtransport er i US 2,5$c/ton/km mens at den er det dobbelte i EU. Lastbil ligger på 13 $c/t/km.

Hvad sker der i EU på den front? Er der nogen som har nogle gode artikler?
Hvad kan man gøre i DK?

Der er noget det tyder på at man har investeret alle pengene i passagerinfrastruktur og så lidt glemt fragten??

https://www.freightwaves.com/news/why-is-europe-so-absurdly-backward-compared-to-the-u-...

Her er også en video.
https://www.youtube.com/watch?v=9poImReDFeY

Godstog

af mpp, 24/1 2020, 18:10 (1553 dage siden) @ TroelsH

Tjao. Jeg tror nu egentligt Europa er ret godt med. Narvik-Kiruna er givetvist en interessant case, men det er også en niche-jernbane, der kun transporterer malm. Man kunne givetvist godt lave en ny norm for akseltryk, men det vil tage lang tid før den slår igennem. Man kan også bare køre 2 godstog i stedet for 1 og det er jo så nok det man gør.

Uden at vide noget mere konkret er det vel interessant at have med, at Europas største havne alle ligger så man let kan flytte gods til pramme og sejle det op af diverse floder. Fra Hamborg kan man sejle dybt ind i Tyskland, mens man fra Rotterdam kan sejle videre på Rhinen og dermed også til Ruhr- og Main-floderne. Flere steder kan man endda sejle via kunstige kanaler fra et flodsystem til et andet og det gør det jo givetvist smartere at sejle ting.

I USA kommer meget fragt til havne på Vestkysten og bliver kørt videre derfra på tog. Jernbanerne er der for lange til for alvor at kunne bruges til passagerdrift og så giver det jo meget god mening at bruge dem til godstog. Når de alligevel ikke krydser noget kan man lave en større fritrumsprofil, noget der givetvist ville være dyrt i Europa. At hvert tog har langt mere gods med gør dog ikke den store forskel hvis banerne ikke kan klare mere end et par tog om dagen i hver retning, hvad der også er tilfældet i USA. Banerne i Europa bliver generelt brugt langt mere intensivt.

Der er givetvist forskel i prisen på jernbanegods mellem USA og Europa, men der er også så mange andre forskelle at det er mærkeligt at fokusere på det. Carlsbergs øltog er f.x. givetvist dyrere pr ton pr kilometer end et tog i USA, men det er også kun få hundrede kilometer. Det er ikke helt fair at sammenligne med tog, der kører 3000 km på tværs af USA.

Svaret på spørgsmålet er nok at det er det forkerte spørgsmål, og det kommer da også fint til udtryk sidst i artiklen. I Europa har vi givetvist statslige jernbaner og de bliver bygget og vedligeholdt ift de mål man politisk fastsætter for jernbanen. I USA har man private jernbaner og de kan på ingen måde det samme som i Europa, hverken ift hastighed, overholdelse af køreplaner eller kapacitet, men de er billige. Men det er heller ikke meningen med artiklen, meningen var at slå et slag for privatisering af jernbanenettet, uanset hvor umuligt og uhensigtsmæssigt det er.

Godstog

af Niels Bak, 30/1 2020, 23:55 (1547 dage siden) @ mpp

At fokus har været på investeringer i passagerdrift er en del af forklaringen - men også kun en del af den.

Det bliver ofte overset, at geografi og fragttyper er helt forskellige. Den helt store forskel i godsmængderne kommer fordi jernbanerne i USA transporterer meget store mængder bulkvarer af kul, andre mineraler, olie, sten, grus og korn. Dels er råstofproduktionen ikke nær så stor i Europa og dels er det varegrupper, som i Europa maksimalt bliver kørt med tog til nærmeste havn, som ofte ligger meget nærmere end i USA.

Så når artiklen hiver Malmbanen frem, så er glemmer den at fortælle, at den netop er karakteriseret ved en sammensætning af gods, som minder meget om den, man har på mange af de meget befærdede strækninger i USA. Det er i øvrigt af samme grund, at jermbanegodsmængderne falder ret voldsomt i USA i de her år, for det ene kulfyrede kraftværk efter det andet lukker, og de lave oliepriser har sendt olieproduktionen i den ret dyre skiferolieproduktion i de nordlige præriestater samme vej.

Når det kommer til containertransporten, så er forskellen ikke så stor, som hvis man kigger på de totale fragtmængder, selv om skibene også her fylder mere i den intereuropæiske transport end den gør i USA af geografiske grunde.

Når det er sagt, så er det rigtigt, at der er mange flere stemmer i passagertransport, og med en politisk styret jernbane, så er det her fokus har været. Det gælder mht investeringer, hvor togselskaberne i USA ganske rigtigt har investeret i en fritrumsprofil til dobbelt containerhøjde på de mest befærdede ruter. Og mens der i hvert fald i de tyndere befolkede områder er ret få broer, så er der til gengæld ganske mange tunneller, som er blevet udvidet. Det har ikke været billigt. Men i Europa er pengene i stedet gået til kapacitet for passagerer.

Dette bliver så forværret af, at de politiske beslutninger følger landegrænserne, og jernbanegodsets behov er grænseoverskridende. Det giver sig både udslag i at man stadig slås med forskellige standarder - hvad hjælper det at man i DK hæver maks længde og akseltryk, hvis tyskerne ikke følger med? - og i at de internationale forbindelser har været prioriteret for lavt (se enkeltspor i Sønderjylland, kapacitet til kombiterminal i Hirtshals)

Til gengæld er det noget sludder at jernbanerne i USA er "for lange" til passagerdrift. Ja, fra den ene ende til den anden, bevares, men undervejs er der hundreder af relationer, hvor passagerdrift ville være oplagt, og er savnet. Phoenix-Tucson, Dallas-Houston, Charlotte-Atlanta, Memphis-St Louis, Chicago-Columbus, Los Angeles-Las Vegas... Alle millionbyer, som ligger nogle få hundrede kilometer fra hinanden, uden passagerdrift mellem i dag. Nogle af dem med meget lidt befolkning imellem, men så meget lettere at bygge en snorlige højhastighedbane, hvis man vil. Det meget ringe stade for passagertog i størstedelen af USA skyldes udelukkende manglende politisk prioritering og en totalt bilcentreret trafikplanlægning.

Mindst lige så vigtigt som investeringerne er også prioriteringerne i driften. Hvis du har en jernbane, der er udfordret på kapaciteten, og du prioriterer en tæt passagerdrift, så bliver dine godstog automatisk begrænset af længden på det korteste vigespor, selv på en dobbeltsporet bane, da passagertogene får brug for at overhale. På enkeltsporede baner risikerer man at godstog bliver henvist til nattetimerne, som vi har set det mod Hirtshals, og det ender let med at slå godstogsdriften helt ihjel.

Modsat i den amerikanske model, hvor godstogene ikke er indpasset efter passagertogenes køreplaner, selv der hvor der er passagerdrift. Man opererer simpelt hen ikke med faste kanaler på samme måde, og derfor bliver passagertogenes rettidighed ofte elendig. Her er det ofte dem, som ender på sidesporet, om ikke andet fordi der ofte bliver kørt godstog, som er længere end de sidespor, som er til rådighed. På en del enkeltsporede baner køres stort set ensrettet drift af godstog, og passagertogene må ind på sidesporene og vente, hver gang der kommer et kultog imod.

Der er dog både i USA og i Europa også eksempler på at de to eksisterer rimeligt sammen. I USA flere steder omkring de store byer, hvor der både er lokal og regionaltogsdrift, om end der også er problemer fx omkring Chicago, som er landets store godsknudepunkt, og hvor kapaciteten er så presset, at trafikken ind i mellem bryder helt sammen. Herhjemme er vores egen transitkorridor samtidig rygraden i passagerdriften, og begge fungerer fint, men her er der også investeret i både elektrificering, dobbeltspor i Sønderjylland (efter meget palaver, og det sidste stykke mangler endnu, men den vigtiste strækning er lavet) og et passende antal vigespor (senest på Fyn). Andre steder i landet slås godsdriften derimod med manglende elektrificering, omløb flere steder og manglende kanaler i dagtimerne - og er stort set død.

Det hører også med i billedet, at artiklen ikke beskæftiger sig med de problemer, som det private ejerskab af jernbanerne i USA i stigende grad har med for kortsigtet investeringshorisont. Med en enkelt undtagelse er alle de store jernbaneselskaber børsnoterede, og dermed underlagt markedets fokus på næste kvartalsregnskab. Det har ført til at selskaberne forsøger at malke så stort et kortsigtet overskud ud som muligt med gentagne nedskæringsrunder, en ret aggressiv nedlæggelse af sidespor, dårligt og udsat vedligehold og manglende investeringer. Den skrabede drift har fået navnet Precision Scheduled Railroading, og det lyder fint, men har ikke meget med hverken præcision eller køreplanlægning at gøre. På den ene side har det givet været med til at gøre op med vanetænkning i en traditionstung branche, men på den anden side er nuværende kunder dybt frustrerede over en stadig ringere service og pålidelighed og fremtidige kunder oplever, at de bliver afvist med mindre de kan stille med meget store godsmængder fra dag ét.

Så svaret er i min optik ikke den amerikanske model, men i stedet, at politikerne lever op til de fine ord om at prioritere godstogsdriften. At der ikke sker noget, er dog forkert, og milliardinvesteringer som Femern og Ringstedbanen sker begge i hvert fald delvist af hensyn til godsdriften. Samme billede tegner sig i fx både Tyskland og Holland. Det er bare en meget, meget tung skude at vende efter årtiers negligeren. Og i DK er det svært at spore noget synderligt ambitionsniveau i fx Jyllandskorridoren, hvor der ikke i forvejen er meget gang i godstrafikken.

Godstog

af Svend, 24/1 2020, 19:05 (1553 dage siden) @ TroelsH

Hvad kan man gøre i DK?

.
Bygge helt nye jernbaner og faste forbindelser. Det sker nok ikke lige med det samme..... ;-)

--
Svend

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak