Velkommen til Jernbanen.dk forum. Log venligst ind eller registrér dig.

Udland

- Mulige nye fjerntogsoperatører i Holland
Mulige nye fjerntogsoperatører i Holland
Af andersj, Aalborg. 12/06-23, 23:42.
Indenfor kort tid har både Flixtrain, Arriva og Qbuzz søgt om kanaler til kørsel med fjerntog i fri trafik med udgangspunkt i Holland.

Flixtrain vil allerede i 2024 køre mellem et ukendt sted i Tyskland og Rotterdam over Oberhausen, Arnhem, Utrecht, Amsterdam, og Den Haag to gange dagligt i hver retning.

Arriva, der i Holland stadig er ejet af Deutsche Bahn, vil køre Groningen-Paris over Zwolle, Almere, Amsterdam Zuid, Schiphol Airport, Rotterdam, Antwerpen og Brussels Midi fra 2026. Køreplanen for scenarie 1 (300 km/h materiel) ser således ud:
05:28 Groningen      - Paris Nord     10:38
11:15 Paris Nord     - Amsterdam Zuid 14:37
15:25 Amsterdam Zuid - Paris Nord     18:38
19:15 Paris Nord     - Groningen      00:34

Scenarie 2 er med langsommere materiel og betyder at løbet midt på dagen kun kører Paris - Bruxelles - Paris.
Men uanset hvad er det lidt et mysterie hvor Arriva vil skaffe materiel til sådan en kørsel. I princippet skal der kun bruges et enkelt togsæt, men hvad med vedligehold osv.? Et bud er selvfølgelig et ICE-tog fra moderkoncernen - hvis altså Arriva i Holland altså ikke sælges fra.

Qbuzz, der pt. er ejet af de italienske statsbaner, har netop også annonceret at de vil køre fjerntog mellem Amsterdam-Eindhoven, Amsterdam-Berlin og Amsterdam-Paris med ETR1000 togsæt (Frecciarossa) fra januar 2027. Selskabet oplyser at der er afsat 200 mio. Euro til investeringer i forbindelse med disse kørsler.
ETR1000 er allerede godkendt til kørsel i Frankrig og vil også indenfor få år begynde at køre mellem Italien og München, hvilket betyder godkendelse til Tyskland også. De kører også i Spanien under mærket iryo.

Både Arriva og Qbuzz driver i forvejen udbudt lokaltogstrafik i Holland.

Alt i alt er det spændende hvad der sker på jernbanemarkedet i Europa, selvom det stadig i høj grad er statsbaner der står bag. Det kan dog hurtigt blive problematisk på de traditionelle strækninger, hvor kapaciteten er lav. I Italien, Frankrig og Spanien ses konkurrencen primært på dedikerede højhastighedsbaner hvor kapaciteten ofte er høj, både fordi der kører få tog og fordi de tog der kører har den samme gennemsnitshastighed. 

Anders

Tak
Du glemte Eurosleeper, som allerede ruller Amterdam-Berlin.

Flixtrain skal nok komme med deres discounttransport og samle prisbevidste tourister op.

De andre lyder lidt investitiknstungere også i set i lyset af at der skal de lidt dyrere maskiner til for at klare de mange systemer kørestrøm på ruterne.
(NL har "S-tog strøm" 1,5 kVDC i tråden)

Flere mere eller mindre etablerede virksomheder har de sidste par uger meldt deres interesse i at køre fjerntog i området London/Paris/Amsterdam.

Flywise, der har faciliteret "GreenCityTrip" nattogene fra Nederlandene til forskellige destinationer i Europa de seneste par år har nu også meldt sig på banen med dagtog, allerede i 2024. Dagtogene skal køre under brandet "GoVolta" som traditionelle lokomotivtrukne tog - ukendt med hvilket materiel og hvem der skal agere operatør.

Fra 1. maj 2024 vil man køre Amsterdam-Berlin Hbf-Flughafen BER en gang dagligt i hver retning.

I løbet af 2024 vil man køre Amsterdam-Paris Gare du Nord en gang dagligt i hver retning (udenom højhastighedsbanerne)

Også i løbet af 2024 vil man køre Amsterdam-Basel Bad Bf tre gange om ugen i hver retning over Venlo og Koblenz.

Der forventes at blive to klasser og billetpriserne vil være i budgetsegmentet - rejsetiden bliver også lang på især Amsterdam-Paris sammenlignet med Eurostar.

I 2025 ønsker man også køre til München og København. Målet er 20 ruter og 250 vogne i drift.

I august var der rygter ude om at GreenCityTrip ville købe 75 ICR-vogne af NS med option på op til 250 i alt... Dog var rygterne dengang at de skulle ombygges til liggevogne, men at bruge dem i dagtog virker mere sandsynligt. Tophastigheden på 160 km/t for vognene kan dog sætte nogle begrænsninger.


Mere kan læses her (inkl. køreplaner), dog på hollandsk: https://www.treinreiziger.nl/govolta-zusje-van-greencitytrip-komt-met-dagtrein-naar-berlijn-en-parijs/

Anders

Der er kommet lidt mere klarhed omkring "GoVolta" planerne fra de hollandske konkurrencemyndigheder.

Det hedder sig at startdatoen er 1. januar 2026 eller så tidligt som muligt, dog tidligst 1. maj 2024.

Der er dog allerede blevet ansøgt om kørslerne til København og München (et togpar dagligt) samt yderligere et dagligt togpar til Berlin og til Paris samt yderligere fire ugentlige togpar til Basel. Startdatoen for disse tog er 1. januar 2026 eller så tidligt som muligt, dog tidligst 1. januar 2025.

Togene til København skal standse ved følgende stationer. Køreplanen der er vedlagt er dog med urealistiske tider (eksempelvis København H->Roskilde på 40 minutter??)
Amsterdam Centraal
Amersfoort Centraal
Deventer
Hengelo
Bad Bentheim
Osnabrück Hbf
Bremen Hbf
Hamburg-Harburg
Flensburg
Padborg
Kolding
Odense
Roskilde
København H

Link til køreplaner: https://www.acm.nl/system/files/documents/dienstregeling-flywise.pdf
Link til melding fra konkurrencemyndighederne: https://www.acm.nl/nl/publicaties/melding-nieuwe-passagiersdiensten-spoor-door-flywise-travel-amsterdam-berlijn-amsterdam-parijs-en-amsterdam-basel-amsterdam-munchen-en-amsterdam-kopenhagen

Anders

Jeg tror det er værd at nævne a GoVolta bevidst er gået efter nogle af de billige togkanaler i mange lande og ikke har førsteprioritet og at regionaltog, lyntog, og visse godstog har prioritet over dem. Det er en del af deres businesskoncept for at holde priserne nede. F.eks. på Amsterdam-Berlin ruten tager GoVoltas tog 8 timer fra hovedbanegård til hovedbanegård i modsætning til 6½ timer for det nuværende Deutsche Bahn Intercity tog.

Så med det i tankerne er det nok sandsynligt at ventetid på sidesporet eller bare generelt fleksibilitet i tilfælde af trængsel er indbygget i GoVoltas køreplan. Det er jo trods alt Jernbanens svar på EasyJet vi taler om.

Citat fra: Danskjävlar Dato 23/11-23, 21:38Jeg tror det er værd at nævne a GoVolta bevidst er gået efter nogle af de billige togkanaler i mange lande og ikke har førsteprioritet og at regionaltog, lyntog,..
tak formadvarslen.
Men hvis de nu holder hvad de lover er det da lige så godt som det som DB fjerntog de fakto leverer. ... men det sætter trængslen på de tyske skinner nok en stopper for, jf Flixtrain.
anyway for en point-til-point oplevelse kan deres tilbud noget.

Flywise (GoVolta) har nu anmeldt kørsel Amsterdam-København til Jernbanenævnet med start tidligst den 1. april 2025. Ifølge en artikel hos Treinreiziger.nl planlægger man at starte op med et dagligt tog Amsterdam-København i juni 2025, men der er stadig mange usikkerheder.

Link til Jernbanenævnet: https://www.jernbanenaevnet.dk/lister/publikationlisteside/2024/anmeldelse-af-ny-planlagt-passagerrute-flywise

Link til artikel: https://www.treinreiziger.nl/govolta-in-2025-treinen-naar-kopenhagen-basel-en-berlijn-en-niet-naar-parijs/

Amsterdam-Berlin er udskudt til april 2025, og Amsterdam-Basel til august 2025. Amsterdam-Paris bliver længere ude i fremtiden.

Anders

Spændende! Det giver jo nogle helt nye muligheder for at komme ud i Europa og så er det altså meget cool at se DSB og de andre gamle togselskaber blive overhalet i forhold til nogle af de her ruter, de jo også har meldt ud de vil køre.

Gå op Sider:[1]
Hornbækbanen 1906 - 1916 - 1966
Hornbækbanen 1906 - 1916 - 1966

Dette hæfte på 66 sider om Hornbækbanen blev i 1966 udgivet af Jernbanehistorisk Selskab som en hyldest til banens 50 hhv. 60 års jubilæum. Det er skrevet af Arne Gregersen i samarbejde med Holtrup og EVP. Hæftet er konverteret til pdf-format.

Læs mere
Indsend billeder

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak