Avatar

Beskadigede vogne sabotage/brand 1945-1947

af Thomas Boberg Nielsen ⌂ @, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, fredag 10. august, 2012, 20:42 (3039 dage siden)

Jeg plejer normalt at gennemgå 20 arkivkasser i løbet af de fire timer Landsarkivet for Nørrejylland i Viborg har åbent fredag fra kl. 9 til 13. Det er 12 minutter pr. kasse. Hver kasse indeholder ca. 500 sagsakter. Én sagsakt skal i denne forbindelse opfattes som i gennemsnit ét A4 ark. Ofte er der også tegninger eller sporplaner. Der forekommer praktisk talt aldrig fotografier. Men alt i alt skal det gå tjept, hvis dagens "ration" skal nås.

Forrige gang gik det galt. Der var alt for meget "guld". Så i dag nøjedes jeg med de 10 kasser, der var i overskud fra seneste "gulddag". Det betød, at jeg havde rigtig god tid i dag og derfor gav jeg mig tid til at kigge på nogle akter, som jeg under normale omstændigheder ville springe over.

Jeg stødte på et omslag med betegnelsen "Beskadigelse af forskellige Vogne efter Sabotage". Jeg var lige ved at lukke omslaget og "gå videre", da jeg kom i tanke om, at de 61 akter i omslaget muligvis kunne have interesse for de af jer, der interesserer sig for jernbanevogne på "individniveau".

Jeg affotograferede alle akterne "råt" - dvs blot i den rækkefølge, de lå i omslaget. Er man interesseret, må man selv finde ud af, om rækkefølgen er rigtig og i øvrigt gætte eller ræsonnere sig frem til manglende datoer. Affotograferingen giver i øvrigt et udmærket indblik i de frustrationer, man som "forsker" står over for, når man sidder med disse - efter min mening - uvurderlige primærkilder mellem hænderne (og så lover jeg, at det ikke bliver mere højstemt;-)).

Jeg har samlet de 61 akter i én pfd-fil, som kan downloades her (ca. 51,8 MB).

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen

[image]
"Smagsprøve". Klik på billedet for højere opløsning. Arkiv: Landsarkivet for Nørrejylland, TTDSB-100A BB-485/Thomas Boberg Nielsen.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2020 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen