Avatar

Vogterhus 19 Langå-Viborg

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 21/1 2014, 01:00 (3742 dage siden)
redigeret af Thomas Boberg Nielsen, 21/1 2014, 01:39

I "Danske Statsbaner, Beretning om Driften i Aaret fra 1ste April 1891 til 31te Marts 1892, Bilag Litra V b" står der, at der for Fremmede er anlagt et sidespor ved vogterhus nr. 19 på Langaa-Viborgbanen.

Min sidespor-på-fri-bane-næse lugter jo straks et potentielt sidespor på fri bane.

Jeg har rodet lidt i mit arkiv og på jernbanen.dk og på diverse andre hjemmesider og skimmet Asger Christiansens glimrende artikel om Langå-Viborg i Jernbanehistorisk årbog '13, men uden at finde den rygende pistol. Og jeg kan faktisk ikke engang finde en længdeprofil eller andet, der viser, hvor vogterhus nr. 19 præcist lå/ligger.

Min hypotese er, at der er tale om et sidespor på fri bane, som blev anlagt i forbindelse med etablering af Viborgs nuværende station, der blev ibrugtaget i 1896. At sidesporet er anlagt for Fremmede er blot datidens betegnelse for, at det er anlagt efter ønske - og betaling - fra anlægsmyndigheden.

Jeg gætter på, at sidesporet har ligget i den røde cirkel på nedenstående kortudsnit. Men jeg kan ikke rigtig se et vogterhus "i nærheden".

Jeg hører gerne Herreværelsets bidrag vedrørende vogterhus 19's placering - og naturligvis også om sidesporet, i fald man har oplysninger herom.

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen

[image]
Kilde: Geodatastyrelsen 1842-1899.

[image]
Danske Statsbaner, Beretning om Driften i Aaret fra 1ste April 1891 til 31te Marts 1892, Bilag Litra V b. Arkiv: Statsbiblioteket/Thomas Boberg Nielsen.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Gastoget
Gastoget

Under 2. Verdenskrig kørte flere motorvogne og -lokomotiver fra både DSB og privatbanerne på naturgas. Denne artikel om DSBs forsøg med naturgasdrift stammer fra Vingehjulet nr. 2/1946 og er skrevet af Trafikassistent K. F. Fauerschou, Struer.

Læs mere


Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak