Billeder, Nord-Express og Nordpilen, før B-vognene.

af Steffen Dresler, 19/9 2012, 20:48 (4229 dage siden)

Den gode Hr. Allan Eriksen har forespurgt udi det parallelle fora for nyere historie vedr. det i emne nævnte og er blevet gjort opmærksomt på, at der måske hér i ”herreværelset” er en større chance udi den ældre ferroviale historie. Jeg har set opfordringen til at bibringe Hr. Eriksen nogle billeder, hvilket hér gøres.
Indledningsvis er den anførte publikation ”Internationale tog vis Jylland” af JP-B nok værd at anskaffe, hvis man er interesseret i udenlandske vogne ”før B-vognene”. Det samme gør sig gældende med ”søster udgivelserne”, via Rødby, Øresund m. fl.
Flere billeder og løb findes i John Poulsens bog, ”Sove- og spisevogne i Danmark”, der desværre kun fås antikvarisk (Nå, John, se så at komme i gang!!).
Som et ”biprodukt” til en lokomotivhistorie ”DSB litra P og PR - fra Atlantic til Pacific” findes heri et par billeder af bl.a. Nordpilen i 1953 og Nordeks-Express i 1952, dog sidstnævnte over Sjælland. Men her får du til gengæld lokomotiv anvendelsen. Sidst, i Jernbanemuseets årsskrift for i år (Tog i Tiden) vil der være en større artikel om Buffet-vognen litra CAR, selvfølgelig med beskrivelse af de løb vognene havde, bl.a. i Nordpilen, det hele illustreret med gode fotografier, bl.a. fra hérværende skribenter.
Nå, personligt har jeg interesse i alle løb med vogne fra det Internationale Sove- og spisevognsselskab (CIWL) og har i den anledning fundet et par billeder af personvognsmateriel.

[image]
Billedet viser en nok sjældenhed på danske skinner, nemlig en Pullmanvogn, her type Etoile du Nord nr. 4103, der var en 2. kl. Pullman med køkken og ikke ombygget overhovedet. Ved (gen)indvielsen den 16. maj 1946 af Nord-Express blev denne vogn anvendt som restaurationsvogn, hér i Padborg. Vognen blev faktisk anvendt regelmæssigt i løb til Danmark, før den blev udskiftet med det nyere ARAD spisevogne af 42XX serien.
Vognen blev bygget hos Smethwick i England i 1927 for Pullmanløbet ”Etoile du Nord”, der løb Ostende – Paris via Amsterdam og Brüssel.
Foto: DSB, arkiv Danmarks jernbanemuseum.

[image]
Den grønne SNCF 1. og 2. klassesvogn klasse A4B4yfi type NORD er ligeledes fotograferet den 16. maj i Padborg. Det var en almindelig gæst i Danmark i mange år og kunne let kendes på lettere ovale vinduer.
Foto: DSB, arkiv Danmarks jernbanemuseum.

Men jeg ville da som Erik være glad for, hvis der var læsere der lå inde med CIWL vogne i Danmark!

Fortsat god aften til alle.

Steffen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak