HJÆLP til identifikation af industrimotorlok (5 fotos)

af Niels Munch @, mandag 01. februar, 2016, 12:48 (1895 dage siden)

God dag i Forum,

Sakskøbing Lokalhistoriske Arkiv sætter mekaniker Anton Hansen, Søndergade 21 i Sakskøbing, i forbindelse med industrimotorlok med udgangspunkt i, at Anton Hansen (1899 - 1983) har installeret motor i en "Grønlandsfarer", som i 1929 blev prøvesejlet i Smålandsfarvandet - se billedstriben her: http://www.arkiv.dk/soeg?searchstring=Anton+Hansen+saksk%C3%B8bing&registreringstyp... .

Blandt billederne falder dette futuristiske lok i øjnene:

[image]
Sakskøbing Lokalhistoriske Arkiv, billede nr. B64.

Det giver mig associationer til Jens Lyns og Dr. Zarkovs rumskib; men modsat d'herrer, der ofte sås i underbukser, har lokomotivet et tækkeligt skørt, der går så langt ned, at det da må skrabe grus og sten sammen, som ligger i sporet. På billedet, der antages at være taget i Anton Hansens gård, hales det vistnok op på en vogn. Men hvem er modtageren (en morskabspark???).

Et par "tekniske" nærbilleder:

[image]
Sakskøbing Lokalhistoriske Arkiv, billede nr. B65.

[image]
Sakskøbing Lokalhistoriske Arkiv, billede nr. B66.

Thyge af Rønnede, der er vor mand udi Ford og Fordson, iler til hjælp med flg.:

"Det er tydeligvis en Fordson model N traktor der har været donor! Det, der ligner en dynamo bagerst, er et komplet bagtøj med bremser fra sådan én!
Har leget lidt med Smed Anton Hansen, han var bla autoriseret Fordson reparatør (eller underforhandler) for Brdr.Clausen i Toreby, der har ombygget adskillige lok til Fordson motor!
Anton Hansen havde værksted i Søndergade 21. Søndergade bliver til Nystedvej syd for jernbanen. Lidt længere ude lå Sakskøbing Stenværk - først på vestsiden, så på Østsiden, her slog roebanen et gevaldigt sving for at komme udenom!
Sakskøbing Stenværk har haft et ukendt motorlokomotiv!
JB-P og jeg så en række tipvogne der i 1958-59 og var enige om at det skulle undersøges nærmere, men det blev det så ikke!"

Tak til Thyge! Fordson model N traktor blev produceret 1929-1945. Under sædet/sadlen ses nogle led af en kraftig drivkæde samt en kædeskærm. Men akselkasser, fjedre og hjul er pakket helt ind!

Der findes et luftfoto af Anton Hansens værksted (foran mejeriet), formentlig fra ult. 1930'erne:

[image]
Sakskøbing Lokalhistoriske Arkiv, billede nr. B572. Klik på billedet for højere opløsning.

At mekaniker Anton Hansen har rodet med industrilokomotiver, kan ikke udelukkes, idet der foran Søndergade 21 findes afbildet et Pedershaab-lignende lok med gengasanlæg, som muligvis stammer fra Hoffmann & Sønners tidlige arbejder på Fugleflugtslinien:

[image]
Sakskøbing Lokalhistoriske Arkiv, billede nr. B67.

I industribanekredse grunder vi meget over denne sag. Men med Forums samlede ekspertise bør en løsning af denne gåde kunne komme nærmere!

PS: Den "Grønlandsfarer" båd, der ses på billedstriben (1. link), ville jeg nødig sejle på Grønland med, endskønt de bredskuldrede bajere ser sympatiske ud .....


Bedste hilsener
Niels


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

DSB MX1006

Danske privatbaner

Læs historien om:
BLDX A/S

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med takCopyright © 2021 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen