Hjælp - Bro Østerkjær Bæk MFVJ

af Lars Henning Jensen, 14/12 2012, 13:30 (4123 dage siden) @ Ulrik D

Jeg er ved at bygge nogle moduler med en modelbane, hvor forbilledet er strækningen True - Broløs - Vr. Tørslev på MFVJ. Her løber banen på en lille bro over Østerkjær Bæk. Denne bro er efter hvad jeg har fået oplyst, ombygget i beton omkring 1970.

Mvh
Ulrik Demant

Hej Ulrik (og andre)!
Broen over Østerkær bæk på MFVJ/MHVJ er nu nok fra banens åbning, dvs. 1927 (eller umiddelbart før ...). Broen var bygget i den sædvanlige "MFVJ-kvalitet" beton også spøgefuldt, men næppe med rette kaldet "ølbeton", der havde/har en kedeligt tendens til at revne og "springe", formentlig pga. at et for stort indhold af kalksten og kalkholdige flintesten i tilslagsmaterialet. Kalken suger som bekendt vand og får betonen til at sprænges i stærk frost.
Omkring 1980 blev det nødvendigt at udføre en gennemgribende renovering af broen, som fik banket alle kanter samt al dårlig og nedbrudt beton i øvrigt af, og som efterfølgende blev støbt og pudset op igen i beton af god og tidssvarende kvalitet.
Og den har holdt fint siden!
Broen afviger i sin nuværende udformning ikke væsentligt fra den oprindelige, så hvis du kombinerer den nuværende bros dimensioner med "designet" af eksempelvis broen over bækken umiddelbart nord for Fårup station, går du ikke helt galt i byen.
Mvh
LHJ


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak