Avatar

Centralapparatet på Vejen station

af Morten Flindt Larsen, København K, 25/6 2018, 15:47 (2125 dage siden) @ Henrik Hansen

Apparatet i Kvissel står jo blot som staffage i et mødelokale, mens det i Vejen er den ægte vare. Posten ser jo ud til at være uforandret, siden den var i brug. Det kunne være en fin attraktion at åbne op for besøgende f.eks. ifm. veterantogskørsler, så folk kan se et stykke autentisk jernbanehistorie og ikke bare et centralapparat udenfor sin originale ramme. Forhåbentlig får det lov at blive stående i de fine omgivelser.

Centralapparatet i Vejen skulle være fredet sammen med stationsbygningen, så længe fredningen opretholdes, burde anlægget blive stående hvor der står. Posten er fuldstændig uberørt i sin helhed, bortset fra de nødvendige ændringer der er foretaget, for at få plads til det elektriske centralapparat.

Anlægget i Post 2 blev fjernet af en privatmand en uge efter at det nye 53/54 anlæg var ibrugtaget, men før at post 2 også blev fredet, ellers havde det nok stået der den dag i dag.

Centralapparatet er det eneste tilbageværende af det mekaniske sikringsanlæg. Spændværker og tovruller i kælderen blev fjerne for ca. 15 år siden, da kælderen fik problemer med rotter - så en omfattende renovering blev foretaget.

Jeg ønsker også at se Vejen Station igen på et tidspunkt vil blive åbnet for offentligheden. Ikke som station og ventesal, de dage er forbi, men måske i form af en cafe eller lignende, men pga. fredningen af hele bygning, indvendig som udvendig, så bliver den nødvendige ombygning ikke uden udfordringer.

Tak for en fin redegørelse, Henrik. Anlægget i Vejen må i sin autencitet være det nærmeste vi i DK kommer lignende (funktionsdygtige) anlæg på engelske museumsbaner. Kunne være fint, hvis der i tilslutning til det kunne genetableres et stationskontor med gammeldags billetluge, billetskabe etc. og en rejsegodsskranke. Men det vil jo så måske gå ud over ideen med cafedrift. Ærgerligt med anlægget i Post 2 og at folk har så lidt veneration for jernbanemiljøer. Men omvendt ligger den vel lidt for utilgængeligt til at kunne blive "museumspost".


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak