Tanker om arkivmaterialet på rundremisen, stop lige lidt!

af Steffen Dresler @, fredag 05. oktober, 2018, 21:28 (66 dage siden) @ Thomas Boberg Nielsen

Godaften

Nu har Thomas fornuftigt nok ”taget hul” på det der forespørges om på ”Rundremisen”, da mange af deltagerne alligevel shopper rundt, der, her, Jernbanehistorie, på FB, Signalposten eller hvad ved jeg af fora der findes.

DET som kendetegner Rundremisen er bl.a., at de fleste arkivsager på den ene eller anden måde alligevel er ved eller påregnes at blive offentliggjort på DJM ”Jernbanehistorie” og i de fleste tilfælde alligevel er DSB arkivalier, at de allerfleste billeder stammer fra andre arkiver og private samlinger, DMJK, DJM, NSJK eller privatpersoner, der måske allerede har en aftale med en klub, museum o.s.v.

Dette IKKE skrevet i en negativ sammenhæng, da Rundremisen har fået scannet mange arkivalier som nu er (har været) tilgængelige for alle. Men tiden er ved at overhale alle disse små og store private arkiver og samlinger i og med bl.a. det nye ”Jernbanehistorie”.

Og som Thomas rigtigt skriver skal der afholdes et møde, hvor der er repræsentanter for dem der skriver, dem der har arkiver og samlinger og dermed også klubber, museer og foreninger. Noget om at finde en fremtidssikret måde at bevare, at kunne gøre tilgængeligt for alle og samtidig respektere alle de forskellige donatorers af og til temmelig snørklede tilgang til deres materialers anvendelse (sidstnævnte min bemærkning).

Det jeg mener er kort, at tiden for alle disse i sin tid herlige og gode samlinger i klubber, foreninger og museer mv., nu efterhånden er ved at være mere en forhindrende mulighed for at kunne danne sig et overblik over hvad der er af arkivalier og ikke mindst dermed den begrænsning der ligger i tilgang og anvendelse. Tiden hvor små enerådende bestyrere bestemte hvem, hvad og hvor meget er slut. Tiden er nu at samle, bevare og gøre tilgængelig.

Vi lever i 2018 og de tekniske (elektroniske) muligheder skal udnyttes til at sikre, at arkivalier og fotos mv. IKKE skal forgå på den ene eller anden måde og hermed gøres tilgængeligt for et meget bredt publikum, nemlig ALLE! Men det kræver fælles fodtrin og anvendelse af fremtidssikret elektronisk kvalitet, der kræver lidt større økonomiske ressourcer end den almindelige lille samling råder over.

Så min opfordring til Rundremisen er, afvent en måneds tid eller to, det lille lokale arkivs tid er måske passé inden vi ser os om.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

NB: Pas lige på med de private indsamlinger, der skal ansøges og betales, ellers kommer SKAT!!


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Jernbanebøger

Jernbanehistorisk årbog ´13
Jernbanehistorisk årbog ´13
Pris 166,- kr.
 Læs mere 
Sønderjyske jernbaneminder
Sønderjyske jernbaneminder
Uwe Hänel fortæller her om sin barndom i Sønderjylland i 1940erne og sin interesse for jernbaner. Hukommelsen fejler ikke noget, når Uwe fortæller om de forskellige lokomotivtyper, tog gennem Jernbanegade i Sønderborg, gasværket osv.
 Læs artiklen 
Kommentarer, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.
Mail til Jernbanen.dk


Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen