Internetpoliti, stop lige lidt!

af Steffen Dresler @, lørdag 06. oktober, 2018, 12:54 (73 dage siden) @ UTJ

Kære alle

Jeg skriver jo lige netop, at de små arkiver er gode, da de jo oftest ”står for” indsamling af arkivalier blandt de lokale. De skal da stadig eksistere og man skal kunne henvende sig som hidtil hvis man ønsker hjælp.

Men det er i min verden torske dumt, spild af plads, spild af tid, økonomi og meget andet, at der findes arkiver, der mere eller mindre ”udbyder” nøjagtigt de samme billeder, tegninger, hæfter, reglementer o.s.v. Nu taler vi IKKE om Rundremisen (og alligevel), der har gjort et stort stykke arbejde for netop at få ikke tidligere publicerede reglementer og bøger frem til alle der melder sig til. Men alligevel er næsten alle deres reglementer, håndbøger, strækningsbeskrivelser jo DSB arkivalier og billederne tilhører andre (men de har en tilladelse til at vise) etc. Dansk Jernbaneklub har også deres egne sider med reglementer og deres egne billedsamlinger og ”hard copy” arkiver, Dansk Modeljernbaneklub har deres tegningsarkiv og billedsamlinger (ligesom Jysk modeljernbane klub), Nordsjællandske har billedarkiver fra tidligere medlemmer o.s.v. Og uden at være sikker har alle veteranjernbaneklubber nøjagtigt det samme.

Og da ”de gamle” fotografer og jernbaneinteresserde langt hen ad vejen byttede og solgte billeder, er diverse arkiver FYLDT med de samme billeder, spild af tid og plads. Jeg har TIT fundet billeder fra andre fotografer i en bestemt fotografs samling og omvendt!! De gjorde nemlig lige netop det jeg efterlyser, samle for let tilgængelighed. Men da var de elektroniske medier jo slet ikke opfundet!!

Det kunne jo være at det netop er bl.a. disse ting der hen ad vejen kommer på ”Jernbanearkivalier”, så hvorfor bruge krudt, tid, penge og plads, når det alligevel kommer i en sikkert meget mere professionel udgave og med muligheder – som er ved at blive indført – til at krydse billeder fra strækninger, positioner, geodætiske kort, tid eller hvad man nu finder på.

Det kunne jo også være, at tankerne, hvis klubber, foreninger, enkeltpersoner og museer etc. kan blive enige ville blive, at ALLE billeder og andet scanbart, scannes i en bestemt egnet, fremtidssikret (så godt man nu kan) fil type og samles et sted for at det er sikret for fremtiden (man behøver jo ikke anvende samme server/sky, kan jo spredes). Husk på at hard copy billeder forgår og film ødelægges LIGE NU. En klub eller forening har IKKE de muligheder (råd) og som med Rundremisen, forsvinder skidtet op i luften af mange årsager, kan det være tabt for eftertiden.

Efter scanning beholder de lokale arkiver/klubber/foreninger så stadig deres råmateriale og kan stadig trække på, anvende, sælge, eller hvad ved jeg ”deres” arkivalier” og beholde de mere eller mindre selvpålagte restriktioner om hvem der må se hvad. Men MATERIALET er som sådan sikret for fremtiden.

Og hvis man så ovenikøbet kan blive enige om, at det hele, også ”gammelmands surheds pålagte billeder og arkivalie restriktioner med hvem der må få hvad for i 1957 skete det og det”, åbner der jo sig en fantastisk verden. Tænk at kunne gå et sted hen og søge og finde (lidt bibelsk, ik´?).
Men som sagt mine tanker – og forhåbentlig fleres – om at samarbejde alle klubber, foreninger, arkiver og museer imellem – således at billeder og andre dokumenter kan sikres (dem der ikke er på RA) og blive tilgængelig et sted.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

NB: Internetpoliti findes vist kun i diktaturer, Kina mv:-) .

NB, NB: Det er jo ærgerligt, at ”Jernbanearkiver” ikke er DSB, for så kan alle de personer, der åbenbart har en religiøs negativ tilgang til DSB jo ikke klage mere, åhh hvor synd:-D ;-) !


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

DSB plakat 1949

DSB plakat 1949
DSB plakat 1949 af
Aage Rasmussen
Pris: 249,- kr.
 Køb 

DSB plakat 1949

DSB plakat 1949
DSB plakat 1949 af
Aage Rasmussen
Pris: 249,- kr.
 Køb 

Kommentarer, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.
Mail til Jernbanen.dk


Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen