Makværk - og Wikipedia

af Leif Jørgensen, København Ø., 27/12 2012, 22:05 (4110 dage siden) @ Leif Jørgensen

Så har jeg været i sving med både privatbaner og farver på togene.

Farver på tog er for størstedelens vedkommende en oversættelse af den tyske artikel. Det viste sig heldigvis, at Modeljernbaneklubben Limfjorden har en oversigt over RAL-farvernes navne på hhv. dansk, engelsk og tysk på deres hjemmeside, hvilket lettede arbejdet en del. Til gengæld må det konstateres, at Dansk Wikipedia har forsvindende få artikler om de enkelte farver, så der er temmelig mange links, der indtil videre ikke fører til nogen artikler.

Jeg har desuden indsat en oversigt over DSB's farver. Den er primært baseret på Torben Andersens artikler i Lokomotivet nr. 30 og ekstranummeret fra 1997 (50A), mens en oversigt på www.kvv73.dk er benyttet til at dække hullerne med. Der er dog stadig en del farver, hvor en matchende RAL-farve ikke har kunnet angives.

Danske Privatbaner er skrevet fra bunden af. Den indledes med et rids af privatbanernes historie i overordnede træk og angivelse af forskellige forhold. Derefter følger så oversigter over hhv. eksisterende og ophørte privatbaner med angivelser af navne, forkortelser, åbninger og evt. nedlæggelser. Mere detaljerede oplysninger er undladt af pladshensyn. Den primære kilde til både historie og oversigter er den anbefalelsesværdige bog "Privatbanerne gennem 150 år".

Billederne til begge artikler er hentet i databasen Wikimedia Commons. Kortskitserne og billedet at 1. generations S-toget er mine, mens det ved nogle af de andre billeder har handlet om at vælge de få der var. Det ligger desværre noget sløjt med ældre danske jernbanebilleder, så et par veterantog har måttet agere stand-in for fortidens privatbaner.

Med venlige Wikipedia-hilsner
Leif Jørgensen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Hectorrail
Svenska-lok

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak