Kalenderlåge 7. 7. december 2018,

af Anders Nordebring, 7/12 2018, 19:14 (1938 dage siden) @ Bent Hansen

Tack! Du gav också många goda ledtrådar. (Vad gäller pluralböjningen av Larsen antar jag för övrigt att det gäller denna sång.) Nästa lucka kommer under kvällen.

Hej.

Til lykke Anders. Lågen i morgen er din.

Det var åbenbart ikke så svært. Faktisk er det en eneste station i miles omkreds, jeg kan komme på, der er treleddet.

Svaret var Drei Annen Hohne på HSB, Harzer Schmalspur Bahn.

Drei = tre. Der var tallet.

Annen er pigenavnet Anna, men bøjet i flertal. Siden jeg skrev, at det ku' vi ikke, har jeg fundet en dansk sang, hvor Larsen er bøjet i flertal, så vi ka' også. Tre kvinder i familie med greven af Stollberg i Harzen havde fået overdraget et anpart i en mine der. De hed alle Anna. Det var grevens mor, grevens datter og hans niece. Hvis du ikke lige erindrer det, så skete det i 1770, så du er lovlig undskyldt.

Hohne kommer af den karakteristiske Hohnerklippe 500 meter fra stationen. Ingen ved, hvorfra dette stednavn stammer, men minebyen omdøbtes, da den oprindeligt hed Drei Annem Kuxe, idet en Kuxe var en sådan andel i en mine, men dette ord var, da HSB blev anlagt også forlængst gået af mode, og inden vidste, havde Kuxe var.

Jeg kan anbefale stationen. Jeg er ofte kommet der sidst på eftermiddagen og sat mig i banegårdsrestauranten på perronen eller ved ølskuret og nydt en Nassdalpfbier, men busselskabstogene kom ned fra Brocken. De mest nærige busselskaber, skiftede i Schierke, men tomtogne skulle stadig ned. Andre læssede af i Drei Annen Hohne, men der var også en del, der fortsatte helt til Wernigerode.

På en halv time, som det tager at hælde våddampøllen ned, kan der komme et halvt dusin damptog.

Normalsporbanen var Halberstadt - Blankenburger Eisenbahn, der i velmagtsdagene blandt andet nåede Drei Annen Hohne.

Billedet var fra Wernigerode Westerntor.

Mvh. BH.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak