Sydtirol og tysk.

af Krabsen, 16/12 2018, 08:33 (1957 dage siden) @ Lars Henning Jensen

Det er korrekt at mine forældre (mest min mor) klarede og forklarede sig på tysk for det var klart noget folk kunne og ikke bare aht. turisterne, men qua nogle hændelser under første verdenskrig var tyskerne ikke specielt populære. Jeg har derfor svært ved at tro at tysksprogede efter "Den store Krig" har været velsete så det ligefrem var deres hovedsprog - i hvert fald ikke uden for hjemmet.

Det med sprog kan volde problemer i grænseegne, især hvis grænsen er flyttet - det kender vi jo selv til herhjemme.
Men i Südtirol er det en kendsgerning, at tysk er det fremherskende sprog, og at rigtig mange - kilder angiver flertallet af provinsens indbyggere - identificerer sig med tysk/østrigsk sprog og kultur.


I 1960'erne var der ganske alvorlige problemer i Sydtyrol grundet bl.a. krav om udstrakt selvstyre, anerkendelse af tysk som hovedsprog - og for de mest rabiate et krav om tilbageførsel af området til Østrig. (Grunden til at det først blev rigtig slemt så sent var primært, at Østrig reelt først fik fuld suverænitet i 1955 - indtil da blev landet administreret som besættelseszone af 'de allierede'.)

Urolighederne var så voldsomme, at den italienske hær blev indsat som forstærkning af de lokale politistyrker.

Nu har svjh godt 60% af indbyggerne i Alto Adige angivet tysk som deres primære sprog.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Vigerslevulykken
Vigerslevulykken

Den 1. november 1919 kørte et Korsørtog op bag i et Kalundborgtog ved Vigerslev blokpost og dermed var Vigerslevulykken en realitet. Lars Christensen har gennemgået over 1.000 siders sagsakter i Rigsarkivet og resultatet er denne artikel om ulykken.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak