Sydtirol og tysk.

af Lars Henning Jensen, 16/12 2018, 13:49 (1930 dage siden) @ Krabsen

Det er korrekt at mine forældre (mest min mor) klarede og forklarede sig på tysk for det var klart noget folk kunne og ikke bare aht. turisterne, men qua nogle hændelser under første verdenskrig var tyskerne ikke specielt populære. Jeg har derfor svært ved at tro at tysksprogede efter "Den store Krig" har været velsete så det ligefrem var deres hovedsprog - i hvert fald ikke uden for hjemmet.

Det med sprog kan volde problemer i grænseegne, især hvis grænsen er flyttet - det kender vi jo selv til herhjemme.
Men i Südtirol er det en kendsgerning, at tysk er det fremherskende sprog, og at rigtig mange - kilder angiver flertallet af provinsens indbyggere - identificerer sig med tysk/østrigsk sprog og kultur.


I 1960'erne var der ganske alvorlige problemer i Sydtyrol grundet bl.a. krav om udstrakt selvstyre, anerkendelse af tysk som hovedsprog - og for de mest rabiate et krav om tilbageførsel af området til Østrig. (Grunden til at det først blev rigtig slemt så sent var primært, at Østrig reelt først fik fuld suverænitet i 1955 - indtil da blev landet administreret som besættelseszone af 'de allierede'.)

Urolighederne var så voldsomme, at den italienske hær blev indsat som forstærkning af de lokale politistyrker.

Nu har svjh godt 60% af indbyggerne i Alto Adige angivet tysk som deres primære sprog.

Det er mageløst - sådan knyttes forbindelse til de "sideløbende" refleksioner over monumentet i Bozen/Bolzano!

Og det er jo det ikke mindre mageløse ved denne forum, at det bringer os så uendeligt langt omkring med jernebanen som "katalysator", og det kan ikke værdsættes højt nok, om end vi vel nu er nået til yderkanten (jeg erkender egen skyld/medskyld) af, hvad det jernbanehistoriske forum kan rumme ;-)

Men således bør også overfladisk ævl om, hvorvidt udenlandske jernbaneemner udelukker de eventuelt mindre berejste, forstumme. Thi "tunc tua est arbitur, paries cum proximus ardet", og man behøver altså ikke selv at have været "der", for at kunne være med - eller blive klogere/inspireret/åndeligt beriget (vælg selv - evt. alle 3 muligheder)!

God restsøndag - nu vil jeg nyde besvarelserne af opgave 16, om end svarene indtil nu fremstår lidt tørre og faktuelle, Men det er i al fald et emne, hvor jeg kan blive både klogere og inspireret, uanset at jeg eventuelt aldrig har sejlet med den pågældende færge eller overfart (hvad jeg nu nok har, men det er uden betydning her).

Mh
LH


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak