Amtsbanerne på Als

af Peter Andersen, Hedehusene, 19/12 2018, 14:02 (1954 dage siden) @ Tommy Nilsson

Det nævnte fabriksnr. nr. 2959 stammer fra Hans Alkjær, som så lokomotivet i Nexø, og hans oplyninger plejer at passe.
Det blev bygget som 3-akslet 600 mm lokomotiv til DFB (Deutsche Feldbahn) sammen med mange andre til forsyningsbanerne under 'Den store Krig', som den kaldtes dengang. Mange blev efter krigen solgt i bundter til forskellige handelsfirmaer, som dels videresolgte dem, dels fik dem repareret/ombygget. Heinrich Elias var et af disse firmaer, men hvorvidt firmaet selv ombyggede det eller havde andre til det, ved jeg ikke. Jeg formoder, at 2959 har været beskadiget, for ombygning af et 3-akslet 600 mm lokomotiv med Klien-Lindner aksel til et 2-akslet 1000 mm lokomotiv lyder som en ny underdel. Men der findes også eksempler på nogle, som siges at være ombygget til 2-akslet normalsporet, så det er ikke usædvanligt.
Avisens oplysninger om købet m.m. kan der vel ikke pilles ved.
Men datoer m.m. om videresalg af industribanelokomotiver skal altid tages med en gran salt, dels er det håndafskrevne datoer, som ofte har været utydelige, og dels er det blot en konstatering af, at d.d. var lokomotivet hos den ejer, fordi man har købt reservedele eller haft en konsulent på besøg.
Jeg har selv set angivet både 1934 og 1939 (efter et ophold hos HAJ?) som salgsår til Bornholm og både gasværket og DBJ som ejer, men det må bornholmere vel kunne finde ud af?
- - -
Iøvrigt kan nævnes, at adskillige Deutz-lokomotiver har været sat til salg i Danmark i årene lige efter 1. verdenskrig, men hvor mange der reelt ankom, er uvist. Eksportfirmaer fik ofte tilbudt varer i bytte, da den tyske valuta styrtdykkede.
-
Deutz 2235 også har været i Danmark. Det solgtes som udlagt objekt ved en auktion hos Sagførernes Auktioner i København 4-2-1925, og befandt sig da ved Ringbanen på hjørnet af Peter Bangsvej og Ålstrupvej. (Nuværende station KB-hallen.)
Dette lokomotiv blev også bygget som 3-akslet til DFB i 1916.
Hvem der var ejere i Danmark har jeg dog ikke konstateret.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne


Svenska-lok
Billige jernbane T-shirts

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak