Deutsche Feldbahn

af Steffen Dresler, 20/12 2018, 13:31 (1947 dage siden) @ Tommy Nilsson

Hvad er forskellen på disse to organisationer?

Deutsche Feldbahn (DFB)
Deutsche Heeresfeldbahn (HFB)

Du skriver, at maskinen blev leveret til DFB. I Merte´s lieferliste står der, at maskinen blev leveret til HFB.

”Heeresfeldbahn (HFB)” var produktet af de normalt smalsporede militære jernbaner bygget af den tyske militære ingeniør- og transport enhed (på dansk nok mest at sammenligne med Forsyningstropperne), hvis opgave var dels at bygge militære jernbaner (her smalsporbaner) og drive disse. Dette blev udført af de såkaldte ”Eisenbahnpioniere” (Grauer Eisenbahner).

HFB havde til opgave at fremføre forsyninger, materiel, ammunition og personel frem til fronterne enten direkte eller til venteområder bag denne. Sekundært at drive de mange militære jernbaner i Tyskland omkring depoter, fabrikker, lejre, kaserne etc. HFB var normalt smalsporede, men kunne OGSÅ være normalsporede. Yderligere var der et antal såkaldte ”Kanonen Bahnen”, der skulle anvendes for at få enheder fra Tyskland og hurtigt over mod arvefjenden Frankrig. Hæren drev også en jernbane mellem det militære hovedkvarter i Zossen og Berlin.

Hvad ”Deutsche Feldbahn” er for noget ved jeg ikke, men der sker næsten altid en sammenblanding af udtrykket Feldbahn og Heeresfeldbahn. Feldbahn (Feld = mark) er ikke andet end den tyske betegnelse for en smalsporsbane til industri- og/eller landbrugs transport, tørv, roer mv.
Om udtrykket ”Deutsche Feldbahn” omfatter en civil organisation, der koordinerer indkøb af materiel til statslige civile organisationer kunne være en mulighed. Men jeg ved det ikke.

I øvrigt kan der skriver tykke bøger om emnet.
Med venlig hilsen

Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak