Rutebilen Aalborg-Blokhus (APB) omkring 1953, film

af Søren Agerskov, fredag 08. februar, 2019, 20:29 (72 dage siden) @ Morten Flindt Larsen

Jeg har kigget lidt i annalerne nærmere betegnet Privatkommissionens betænkning fra 1956, som i bilagsbindet har en meget detaljeret redegørelse for de enkelte privatbaners ejer- og økonomiske forhold. De kan måske bidrage lidt til afklaringen af spørgsmålet om ejerskabet til rutebilruten – eller måske bidrager de snarere til forvirringen!

Rutebilruten Aalborg-Blokhus bliver angivet som en rute drevet af FFJ, der har 1 rutebil (Volvo af ukendt årgang) godkendt til ruten. Dengang skulle man have koncession til at drive rutebilruter, og vognenes identitet skulle indskrives med registreringsnummer i koncessionsdokumentet.

Men det fremgår af redegørelsen for de to andre baner (AHB og AHJ), hvad deres andel i ruten var. AHB havde to omnibusser (Triangel årgang 1942), der ved tab af koncessioner var blevet ledige og efter behov kunne udlejes til Aalborg-Blokhusruten. AHJ havde den tidligere skinnebus M 5204 (Triangel årgang 1942), der ligeledes efter behov kunne udlejes til Aalborg-Blokhusruten.

Det er også anført i bilaget, hvad banerne havde af fælles materiel. Alle tre baner havde i fællesskab i 1954 1 damplokomotiv(APB 17) og 1 motorvogn (APB M1) fælles efter ejerforholdet 2(FFJ):1(AHB):1(AHJ). Værkstedet og godsbanegården i Aalborg var ejet i fællesskab efter samme nøgle.

AHB og AHJ ejede desuden i fællesskab (ligeligt) marcipanbrødet AHJ ML5206.

Hvalpsund-Sundsøre-færgen optræder udelukkende under AHB, og anlægssummen optræder som en andel af denne banes aktiekapital. Færgedriften er også med i denne banes driftsregnskab, i det sidste driftsår 1968/69 en udgift på 282.226,27 kr. Indtægten er i driftsregnskabet ikke opdelt på jernbanedrift og færgedrift.

MVH
Søren


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

DB Cargo
Kulturbaner
Kulturbaner
Jernbaner blev i forrige århundredes begyndelse anvendt som egnsudviklingsstøtte til udkantsdanmark. Lars Christensen fortæller i denne artikel om begrebet kulturbaner med eksempler fra bl.a. Grindsted og Alhedebanen på den jyske alhede.


 Læs artiklen 
Kommentarer, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.
Mail til Jernbanen.dk


Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen