Lidt mere om privatbaners samarbejde

af Sydfyn, lørdag 09. februar, 2019, 18:41 (135 dage siden) @ Søren Agerskov

Indtil sammenslutningen og oprettelsen af lokalbaneselskaberne for nogle år siden var egentlige fusioner vel næsten utænkelige. Hjørring Privatbaner i 1939 og De Bornholmske Jernbaner i 1934 var nærmest en undtagelse.

Mange privatbaner havde alligevel lokale samarbejder; men der var meget stor forskel på dem. Aalborg Privatbaner og Horsens Privatbaner var nok de mest omfattende, hvor samarbejdet havde fælles personale og f.eks. værksted ved siden af banernes eget personale, og alligevel ikke helt ens, idet Aalborg tilsyneladende var et helt selvstændigt juridisk selskab med egen kapital og personale, medens jeg er i tvivl omkring de præcise formelle forhold i Horsens (”…i realiteten drives som eet foretagende…”).

Kære Søren
Af egentlige fusioner var der også Hillerød-Frederiksværk og Frederiksværk-Hundested samt de tre Gribskovbaner, men så er vi vist også i mål!

Aalborg Privatbaner var, hvad vi i dag vil kalde et I/S = interessentskab, men havde som sådan intet kapitalgrundlag, idet investeringerne var udkonteret på de tre interessenter FFJ, AHB og AHJ i forholdet 2:1:1.
venlig hilsen
Lars V-N


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Kommentarer, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen