Tråde i model

af cslundsten, søndag 28. april, 2019, 12:02 (176 dage siden) @ Morten Flindt Larsen


Det får mig så til at tænke på masser af modeljernbaneanlæg i epokerne III og IV, der så mangler ”et og andet”. Men det er jo en anden snak.


Ja, anlæggene mangler telegrafpæle. Telegraftrådene kan man - som billederne ovenfor i tråden (sic!) udmærket illustrerer - snildt undvære, da de på de fleste beskuerafstande alligevel ikke kunne ses. Det samme gælder trådene på trådhegn. Man kan jo selv prøve at omregne telegraftråd eller hegnstråd til skala 1:87 og vurdere, hvorvidt man vil have fornøjelsen af at gengive det i model i en udformning, som alt andet lige vil være synlig på længere afstand end de var i virkeligheden.

Problemet er at man også somme tider fotograferer st anlæg. Ofte væsentligt tættere på end man normalt betragter det. Og så er sagen lidt mindre oplagt.

Mit tidligere anlæg havde både "telegrafpæle" og trådhegn. Det var faktisk de to elementer der, udover sporet, definerede banens tracé i landskabet. Der var tale om et amerikansk forbillede i New Mexico, men problemstillingen er vel ikke helt ved siden af et ændre dansk anlæg. Her er som reference et prototypefoto af tracéen:

[image]

Og her sammenlignelig landskabstype fra anlægget (ja, teknikhytten var noget grov i detaljerne men anlægget døde inden jeg fandt en erstatning):

[image]

Jeg har endnu ikke fundet en brugbar metode til at lave "hængende" telegrafledninger. Jeg benyttede EZ-line til både telegraftråd og hegnstråd. Tråden er meget elastisk (kan strække sig 7-8 gange) og er dermed yderst slidstærk.

Her er endnu et billede som viser det lidt "stive" udtryk af de stramme telegrafledninger. Anlægget var skala N så H0-folket burde ikke have problemer med at lave det væsentligt mere elegant.

[image]

Carsten Lundsten


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen