Avatar

Sidespor i Malling

af Morten Flindt Larsen, København K, fredag 17. maj, 2019, 21:01 (151 dage siden) @ Niels Munch

Hej Keld,

Sidesporets tracé kan ses på "Danmark set fra Luften", ortokort 1954.

Via samme link findes 2 luftfotos fra 1947, hvor lidt af sidesporet ses, hvorimod det knap kan anes på luftfoto fra 1950.

www.jernbanekilder.dk oplyses om under banedata om Malling bl.a.: "Firmaspor: For Malling Dampmølle, ibrugtaget 16.01.1932, nedlagt 19__."

Jf. Beder-Mallings Egnsarkiv er sidesporet til dampmølle/savværk anlagt i 1915, og dampmøllen skiftede navn til Malling Brødfabrik i 1931 (deraf måske ny sidesporsoverenskomst?).


M.v.h.
Niels

Hejsa,

Formentlig stammer jernbanekilder.dk's oplysning fra en bog om banen, men jernbaneskribenter kan naturligvis også tage fejl.

Hvis dampmøllen skiftede navn til Malling Brødfabrik i 1931, så bør der vel stå "Malling Brødfabrik" i en evt. ny overenskomst fra 1932.

Malling Dampmølle & Savværk var et A/S.
[image]

... og navnet "Malling Brødfabrik" optræder først i haldelsregistrene i 1947, så "navneændringen" i 1931 behøver ikke at have været officiel men blot det, som Dampmøllen & Savværket kaldte sig i telefonbogen. Man får sig jo sine tanker, når man læser om et savværk, der driver brødfabrik.

Beder-Malling Egnsarkiv har på deres portal nedenstående tegning af savværk, Dampmølle og Brødfabrik med sidespor etc., som arkivet mener er tegnet ca. 1920. Hvornår fik HHJ sine første Triangel-motortog, for det da vist et sådant, man ser i baggrunden til venstre? Lastbiler og personbilen på tegningen ser for mig ud til også at være større og nyere end de var i 1920, og så kan tegningen lige så vel være fra "ca. 1930" eller senere.
[image]

Hvorfra året 1915 stammer, har jeg ikke kunnet finde noget om, men det kan være det år, hvor der oprindeligt er lagt et sidespor ind til savværket, og 1932 er der så anlagt et nyt, selvstændigt spor til dampmøllen jf. overenskomst. De to spor behøver ikke at have været på samme overenskomst.

--
Med vanlig venlig hilsen
אתה אדם סקרן, הא

En pessimist ser en mørk tunnel.
En optimist ser lyset for enden af tunnelen.
En realist ser et godstog.
En lokomotivfører ser tre idioter, der står midt i sporet og stirrer tomt frem for sig.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen