Bane-fødselsdag

af Steffen Dresler @, mandag 03. juni, 2019, 11:27 (133 dage siden) @ Steen Nielsen

God middag til alle

Jeg har tænkt lidt over dit spørgsmål vedr. festligholdelse af et banestykke i anledning af jubilæum mv. og er kommet til den konklusion, at det NU absolut er tilfældighedernes spil.

HVIS det er et banestykke, der har haft historisk betydning i mere end en betydning som København-Roskilde havde det i 1947 med 100 års dagen for jernbanerne, havde det jo dengang statens (DSB) interesse. Og så var tiden en anden, der var næsten ingen anden mulighed for at rejse. Det næste store jubilæum var jo så i 1997, hvor landets jernbaner alt i alt blev fejret med udstillinger (Tivoli) og det ovenikøbet med en mere officiel 3 binds bogudgivelse samt ikke at forglemme jubilæumskørsler. Det bliver så spændende om der bliver afholdt et 225 års jubilæum i 2022! Næppe i en så stor udstrækning, da den (DSB) der har den største interesse, muligvis har fået stækket vingerne endnu mere ved privatisering, altså også økonomisk, vi får se!

Og netop det private/klub er jo årsagen til at mange mindre banestykker gennem tiderne er blevet fejret med en køretur af enten en af klubberne eller det dengang værende DSB Damp/Museumstog. Og som regel i samarbejde med de lokale handelsstands- eller turistforeninger. Og hvis IKKE de har haft en interesse og inviteret ”noget kørende” eller omvendt, ingen fejring.

For et par år siden var det så den fynske hovedbane. Igen var det mere det lokale (med Danmarks Jernbanemuseum i Odense) der stod for fejringen og udgivelse af et skrift. Altså nogle ildsjæle der slog sig sammen.

Så jeg tror helt sikkert på, at i fremtiden er ”officielle fejringer” private. ”Åh, herre gud, det er jo bare en jernbane”, ligesom et motorvejsstykke ikke bliver fejret mere. Nævnt, ja, men fejret næppe. Og dybest set har man (generelt) jo ret i den antagelse. Det skal der nogle lokale foreninger i samarbejde med en klub til at gøre!!

Det eneste der kan og bliver officielt er noget NYT, som Ringstedbanen og senere den nye Storstrømsbro (kom i gang med at fotografere, det ER startet). Åhh jo, hvis det lykkedes efter lokalt pres at oprette/genoprette en total ligegyldig station for forsinkelse af landstrafikken, skal den nok blive fejret af borgmesteren og den/de politiske MF´er, der fik det gennemført, men det er jo en anden historie:-) .

Fortsat god dag.

Med venlig hilsen
Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen