Jernbane i Tivoli i København

af Niels Buch @, mandag 15. juli, 2019, 16:03 (91 dage siden) @ Anders

Hej

Først tak til Anders for at have lagt forespørgslen ud her på siden og på Smalspor.dk´s forum og tak for alle svarerne her på siden. Det er mig som i forbindelse med udgivelsen af DVD’n ”På smalle spor gennem Danmark, del 3” har henvendt mig til Anders, for at høre om man på Smalspor.dk vidste noget om Legolands lokomotiver.

[image]

I Legoland kan man finde ovenstående planche som fortæller om parkens første tog, og det er den der har skabt (i hvert fald i mit hoved) lidt forvirring i forhold til hvad jeg tidligere har kunnet læse på Smalspor.dk’s forum. Her har det været fremme at det første tog i Legoland kunne stamme fra Sindal teglværk, men umiddelbart kunne det jo så ikke passe med Legolands egen planche, eller måske alligevel.

Der er ingen tvivl om at billedet øverst på planchen viser et tog på gummihjul, mens Legolands bane er med ”rigtige skinner”, så en eller anden ombygning må der have fundet sted. På billeder som Legoland har på deres hjemmeside fra åbningsåret (Legoland historiske billeder, scroll lidt ned på siden så kommer billederne), bl.a. luftfotoet, kan man se et tog med 2 vogne, som passer meget godt med billedet af ”gummihjuls-toget” på planchen, bl.a. hæfter jeg mig ved vognene med helt flade tage (i modsætning til de vogne banen har i dag). Jeg har forsøgt at finde billeder af toget i Tivoli, men det nærmeste jeg er kommet er et billede i denne billed-serie fra Berlingske:

https://www.berlingske.dk/kultur/nu-aabner-tivoli-se-billederne-fra-1865-til-i-dag

På billede 19/44 kan man se tagene på to vogne lige til højre for souvenir-pavillonen. Her er der også tale om fladt tag, men man kan ikke se noget lokomotiv. Tagene passer i øvrigt også med det billede af MY-toget som Flemming har bragt i denne tråd.

Men hvor kunne der så være en forbindelse til Sindal teglværk. Min tanke er at man måske har brugt materiel fra Sindal teglværk til at ombygge gummihjuls-toget til et ”rigtigt” tog. Er der måske nogen her på siden der kan bekræfte/afkræfte denne tese???

I øvrigt fandt jeg endnu et billede af et tog i Tivoli i denne billedserie:

https://www.berlingske.dk/samfund/saadan-saa-tivoli-ud-i-gamle-dage

Billede 15/27 viser tydeligvis et gummihjulstog, men jeg ved ikke om det har nogen sammenhæng til de øvrige tog.

Hilsen
Niels


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen