Avatar

En gemt vogn fra en dyster tid

af Morten Flindt Larsen, København K, mandag 05. august, 2019, 10:50 (342 dage siden) @ Steffen Dresler

Godaften

Jeg ved at de opstillede vogne ikke er efterladte vogne fra dengang, det var dødeligt alvor for i tusindvis af stakkels mennesker. Men det gør heldigvis ikke illusionen om disse modbydelige transporter til skamme.

De vogne jeg har set opstillet på sporrammer i foruden Birkenau, Dachau, Nordhausen, Neuengamme etc., er jo først blevet opstillede i.f.m. at de pågældende lejre er blevet gjort til mindesmærker. Altså langt oppe i 1950´erne. Udtjente og udrangerede vogne fra PKP, DR og DB blev anvendt for dette formål.
De fleste af de mere permanente lejre tjente efter krigen som krigsfangelejre (bl.a. Neuengamme, Dachau og Buchenwald). Buchenwald tjene efter krigen igen som KZ for de nye herskeres politiske fanger!!

Neuengamme (under britisk kommando) tjente umiddelbart efter krigen som opsamlingslejr for bl.a. personel tilhørende Waffen-SS, hvorfor en del af fangerne kom fra Danmark, Norge og Belgien. Senere blev lejren anvendt som almindeligt fængsel af BRD, før den blev et mindesmærke.

Det meste af det anvendte vognmateriel for disse ofte benævnt som ”Umsiedlerzüge” i særtogsanmeldelserne, stammende faktisk fra de jernbaneforvaltninger, hvor transporterne udgik fra, Ungarn, Polen, Holland, Frankrig, Grækenland, Tjekkoslovakiet mv. Ligeledes var trækkraften det pågældende lands, f.eks. PKP i polen og med polsk lokomotivbesætning. Og ALLE vidste hvad det drejede sig om!

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

NB: Jeg er bekendt med, at man visse steder via vognlister søgte efter vogne der havde været anvendt.


Hejsa,

Banegården er også eftergjort i høj byggestandard i 1:87 (og nej, det er vist ikke på MiWuLa men privat/museum?), ligesom der er produceret en kartonmodel (fås kun i grå), som liebhavere gratis kan downloade fra nettet samt en købemodel i 1:160 for N-folket, "lige til modeljernbanen". Hertil kommer en 1:87-model i gråt fremstillet til en Holocaust-udstilling på Imperial War Museum.

--
Med vanlig venlig hilsen
אתה אדם סקרן, הא

En pessimist ser en mørk tunnel.
En optimist ser lyset for enden af tunnelen.
En realist ser et godstog.
En lokomotivfører ser tre idioter, der står midt i sporet og stirrer tomt frem for sig.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2020 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen