Avatar

Dansk "monorail"

af Morten Flindt Larsen, København K, 18/8 2019, 16:21 (1684 dage siden) @ Søren Johannessen

Det er et værktøj til "afbarkning" af (signal-)kabler, d v s til at skære et langsgående snit i det stykke af kablet, der skal have fjernet den yderste PVC-kappe.
Bemærk at det viste kabel er armeret med omviklet jernbånd under den yderste kappe, for at undgå skader fra gnavere, og styrke kablet generelt.

Mvh
Søren

PS Jeg kan se at du er nået ned til en bunke med sikrings-relaterede billeder... :-)
Billederne er fotograferet til brug i en af "de sorte bøger" (lærebøger): Elektriske Sikringsanlæg, afsnit XVII, Kabelanlæg.
Her kaldes "løbehjulet" i øvrigt et målehjul, Men Jens har helt ret. Løbehjul er den "normale" betegnelse :-)

Hej Søren (og I andre),

Vort princip om ikke at bruge slagudtryk står stadig ved magt. Dansk Sprognævn har gennem årtier målrettet indsamlet slangord, så det arbejde bliver gjort og vi vil naturligvis ikke gå Sprognævnet i bedene og spilde tid på at lave dobbeltarbejde til skade for den digitale tilgængeliggørelse af billeder. Dette kan man naturligvis synes er utilfredsstillende, men vi vil helst så vidt muligt "ud over rampen" uden bagstop, og jernbanekilder.dk er da også blot en database over museets digitaliserede fotos, film og lyd; ikke et jernbaneleksikon.

Hvis nogen konkret står og mangler en slangordbog kan jeg varmt anbefale fx magister Kaj Boms pionerværk "Slangordbogen" fra 1957, der blandt meget andet interessant også rummer et fyldigt afsnit om Jernbaneslang. Bogen kan erhverves antikvarisk (set til 99,50 kr.) eller lånes på biblioteket.

Da noget tyder på, at ordet "løbehjul" har været halvofficielt og dermed ikke er egentlig slang, er dette nu tilføjet billedteksten.

Ja, der er kommet en del uidentificerede signaltekniske billeder på "siden sidst". Tak for dit tip om billeder fotograferet til brug i en af "de sorte bøger" (lærebøger): Elektriske Sikringsanlæg, afsnit XVII, Kabelanlæg. Dem har jeg ikke stående her i København, men jeg vil forsøge at få en fotokopi af billedsiderne, når jeg gæster Odense næste gang.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Jernbanebøger

Fra Vestbanen til Arriva

Fra Vestbanen til Arriva. Pris 300 kr.

Læs mere

Tagcloud

nattog liggevogne sovevogne spisevogne barvogne postvogne rejsegodsvogne styrevogne dobbeltdækkervogne remise maskindepot station banegård hovedbanegården IC2 IC3 IC4 godstog persontog materieltog arbejdstog Nærumgrisen veteranbaner jernbanefotos jernbanebilleder Movia rangerlokomotiv havnebane industrispor skinnebusser Øresundstog intercity intercitytog intercitylyn tog DSB Arriva Lokaltog

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak