Løsning på et gammelt problem.

af Bent Hansen @, mandag 07. oktober, 2019, 22:05 (349 dage siden)

Hej.

Jeg mener, at billedet her har været bragt før med et spørgsmål om hvad, hvor og hvornår. Der er næppe kommet noget ud af spørgsmålet dengang, da vi trods alt er syd for grænsen.

[image]

Billedet stammer fra: Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig hvor det har nummeret: B15284 og teksten: Landbrug i koogene. Tog med små vogne der er fyldt med jord, kommer kørende til højre for diget. 1930 – 1935. Remmers glaspladesamling.

Christopher Wulfgramm, Stuttgart har set på billedet og konstateret, at det viser Mergelverband Soholms virksomhed. I lejet gravede flere mergelselskaber, men sandsynligvis er det Jürgen Brandt fra Rendsburg, der her opererer. Bortset fra at det er en stor 900 mm Henschel, er der ingen data på maskinen. Brandt handlele ofte brugte lokomotiver med danskere. Således endte nogle via Østergård & Dalgas, Åbenrå hos Carl Nielsen, Fruens Bøge og et par russiske krigsbyttelokomotiver endte hos Winkel.

Det generede mig længe, at toget tilsyneladende kører i klitter. og de er sjældne i koogene - altså i den inddigede marsk, men mergellejet lå af grunude grunde inde på geesten, og her var indlandsklitter. Jeg har fejlagtigt troet, at vi var på Sild eller Amrum, hvor der er ægte klitter.

Sohlm Å udmunder sammen med Leck Å ved Schlüttsiel (den sidste af et større antal sluser) midt på diget foran Hauke Haien Koog. HH er jo (var) Skimmelrytteren, men det er vel kun et fåtal af os, der har læst dette værk i tysk i skolen i de gode gamle dage.

Med venlig hilsen
BH.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

  • Løsning på et gammelt problem. - Bent Hansen, 07/10 2019, 22:05 [*]
Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2020 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen