Hjælp til funktion af termometer

af cm @, tirsdag 05. november, 2019, 08:22 (354 dage siden) @ G Rithmester

Jeg har erhvervet vedhæftede termometer og kunne godt tænke mig at vide, hvorfor det er i træhylster med håndtag. Termometret er 30 cm lang og hylstret er mærket DSB og F A Thiele.


[image]

[image]

[image]

Man kan i det lille hul, nederst, ved kviksølvsreservoiret stikke - lidt med vand vædet - vat ind omkring reservoiret. Med fast greb om håndtaget bevæger man termometret med hurtige bevægelser frem og tilbage. Der vil opnås en vis fordampning af væden. Herved kan man aflæse en temperatur der typisk er få grader under den forhåndenværende temperatur - aflæst f.eks. ovre i "dueslaget". Med differencen og "det tørre termometers visning" - anvendes en tabel der angiver den relative fugtighed.
[image]
I en anden tabel - med de samme indgangsargumenter - kan man udtage dugpunktstemperaturen.
[image]
Til søs anvendtes et apparat med to termometre, hvor det ene skulle vædes med demineraliseret vand. Disse to parallelt anbragte termometre slyngede man rundt i et håndtag med et kardansk knæk i et par minutter. Dette instrument kaldes et slyngpsychrometer.
Jeg kan forestille mig, at dugpunktstemperatur og relativ fugtighed - for DSB - kan have haft betydning for opbevaring/håndtering af følsomt gods - eller som dokumentation i opklaringsarbejdet ved jernbaneuheld (sigtbarhed m.v.) ?

mvh
Chr

--
[image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2020 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen