SFJ-gravemaskine?

af Bent Hansen @, onsdag 13. november, 2019, 19:59 (31 dage siden) @ Bent Hansen

Hej igen.

Til anlæg af ONFJ købte SFJ tre 785 mm lokomotiver fra Hanomag (4341 - 43/1905). I følge Holger Jørgensen og Alfred Hansen købtes lokomotiverne af SFJ. Alfred var helt sikker på det. Han kilde var sikkert den gamle lokomtivfører, der i sin tid havde kørt lokomotivet. Husk, at de gamle lokomotivførere før har husket forkert. Kedeltilsynet angiver angiver SFJ som bruger. De registrerede brugerne, og de var fuldstændig ligeglade med, hvem, der ejede lokomotiverne. 41 og 43 solgtes i følge Holger til Hoffmann og 42 til Fibiger og Villefrance. Jeg kan ikke udelukke, at de nævnte entreprenører i virkeligheden havde købt lokomotivet og lejet det ud til SFJ. Sikkert efter en eller anden form for aftale.

Wilson-maskinen må være den første af de to viste maskiner, (den fra MLF/Jernbanemuseet.)

Jeg har i øvrigt stadig problemer med SFJ som entreprenør, men måske vender jeg tilbage.

SFJ var ikke det eneste baneselskab, der selv anlagde banen. Før en bane var etableret, var det bevillingshaverne, der stod for anlægget. Til et sådant anlæg i eget regi var det næppe ligetil at ansætte fagfolk som arbejdsledere, til ansættelse af mandskab til at servicere lokomotiver med videre. I mergelbanernes tid var der en lille gruppe af folk, der egnede sig til sådanne arbejder, og som firmaerne kunne ansætte til det givne arbejde.

Mvh. BH


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Jærnbanen gennem 100 aar
Jærnbanen gennem 100 aar
Redaktionen har fra Kim Diedrichsen modtaget en scannet version af Illustreret Familie-Journals 26. Haandbog fra 1927, der indeholder ´En Skildring af Ildhestens Sejrsgang over Jorden og nogle træk af Jærnbanens Historie´. Hæftet er på 48 sider.
 Læs artiklen 
Maribo Sukkerfabrik
Maribo Sukkerfabrik
A/S Maribo Sukkerfabrik blev grundlagt i 1896 af Storkøbmand C. A. Quade i Maribo og to store københavnske firmaer. Allerede to år senere blev fabrikken solgt til De danske Sukkerfabrikker og i denne koncern fungerede fabrikken frem til nedlæggelsen i 1963.


 Læs artiklen 
Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen