Sporvogne i udlandet - Glattalbahn [CH]

af Niels Munch, 29/12 2019, 14:46 (1577 dage siden)

Hej i Forum,

Medens jeg i f.m. vore julekalenderøvelser rodede med billeder fra en Schweiz-tur i 2010, dukkede bl.a. dette foto op:

[image]Flughafen Zürich, sporvogn på linie 10, 06.09.2010 (nm).

På togviserskiltet stod: "10 Bahnhof Oerlikon-Milchbuck-Zürich Hauptbahnhof", og det var for så vidt interessant nok; men vi skulle jo med toget fra lufthavnsbanegården til Zürich Hbf og derfra videre til Visp. Så derfor blev det kun til et par billeder af en moderne sporvogn ved et moderne stoppested - og ingen nærmere eftertanke, før nu.

For der står "VBG" på fronten af det hvide tog, der afviger fra Verkehrsbetriebe Zürich's (VBZ) blå-hvide flåde. VBG står for Verkehrsbetriebe Glattal, der er trafikselskab i dette område nord for Zürich, hvori bl.a. lufthavnen ligger, og som ikke har haft sporvogn siden 1931. Men da udbygningen af området kaldte på det, vi på nydansk kalder letbanebetjening, fik VBG dette i opdrag. Og letbanen til lufthavnen opstod som en forlængelse af VBZ' sporvognslinie 10 med indvielse i december 2008 efter 2 års byggetid (!). Infrastrukturejer og koncessionshaver er VBG, der har forpagtet drifts- og vedligeholdelsesopgaverne til VBZ. 2 andre strækninger (linierne 11 og 12) indgår på lignende vis i Stadtbahn Glattal. Alt er meterspor.

Linie 10 betjenes af moderne 5-ledede, enkeltrettede 100% lavtgulvsvogne Be 5/6 Bombardier Cobra, hvoraf VBZ har anskaffet i alt 88 (nr. 3001-3088). 18 af dem (3062-3079) kører i VBG's hvide farve med blåt mavebælte.


[image]Bombardier Cobra Be 5/6 (5 ud af 6 hjulpar er drevne).

Typen blev udviklet af Pininfarina og ABB Group, Schindler og Schweizerische Industrie Gesellschaft (SIG), men endte efter alle fusionerne m.v. at blive bygget af Bombardier og Alstom. Basel, som også var interesseret, faldt fra til fordel for Siemens Combino, og ADtranz forsøgte en overgang - forgæves - at interessere VBZ for EUROTRAM.

6 forserievogne 3001-3006 blev testet for børnesygdomme, herunder for ud- og indvendig støj af en størrelsesorden, så pressen gav Cobra'erne øgenavnet "Rattlesnake". Nå, men alt blev ordnet, og sporvognene har - også de 6 forserie - herefter tjent VBG og VBZ på udmærket vis. Men typen findes altså kun her .....

[image]Flughafen Zürich, Bombardier Cobra Be 5/6 VBG nr. 3072 mod Hauptbahnhof, 06.09.2010 (nm).

Og således blev et par ligegyldige sporvognsbilleder til en historie.


Bedste hilsener & Godt Nytår
Niels


Flere sporvogne i udlandet
Budapest


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak