Avatar

Lindholm/Nørresundby trærende med flyderne ler/vand

af Thomas Boberg Nielsen ⌂ @, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, fredag 22. maj, 2020, 20:53 (5 dage siden) @ Thomas Boberg Nielsen

[image]

Tak til alle for bidrag. Jeg har haft mine spørgsmål postet i en lokal Facebookgruppe. Ifølge det oplyste er der tale om en lergrav. Leret blev kørt i tipvogne til et slemmeri, der ses ved jernbanen nederst i billedet. Fabriksanlægget øverst har intet med leret at gøre. Slemmeriet er formentligt placeret ved åen for at kunne tage vand til slemningsprocessen. Det slemmede ler blev herefter ledt ad en trærende langs jernbanen til DAC-cementfabrikken, der lå syd for Nørresundby station.

Ivan Toft har skrevet følgende:

"Der blev gravet ler, i den første lergrav som DAC havde, nedenfor Lindholm Høje, leret blev kørt i tipvogn under Voerbjergvej, til et slemmeri tæt på Lindholm Å. Her blev det slemmet tyndt og pumpet op i en trærende på pæle. Det løb ved naturligt fald, i renden langs og over banen, samt langs Lindholm kirke. (...) det endte i lerbassiner, ca, hvor Julius Posseltsvej ligger i dag. Der findes videoer og billeder af slemmeri og lerrenden. Men ikke nemt at lede frem."

I bogen Benny Mølgaard Nielsen under medvirken af Niels Erik Jensen: "Signaler og sikkerhedssystemer", banebøger, 2015, findes på side 62, et James Steffensen-foto fra oktober 1956 og hvor man i baggrunden kan se det, der formentlig er den nævnte trærende. Hvis trærenden vitterlig er den, vi ser på nævnte foto, har den ikke løbet ret langt langs jernbanesporet, idet det ser ud til, at den krydser jernbanesporet ca. ud for fabriksanlægget.

Det kunne være interessant at se et højopløst udsnit af James Steffensen-fotoet.


Når man nu ved, hvor man skal lede, er det ikke svært at se på Krak luftfoto 1954, hvor trærenden har gået. Det er simpelthen den, James fik på strimlen. På luftfotoen kan man se, at de pæle, trærenden løber på, kaster skygger.

Til gengæld synes jeg, at det på luftfotoet fra 1954 er svært at se, hvordan trærenden passerer jernbanen samt hvordan den har passeret Thistedvej.

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen

[image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2020 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen