Great Orme Tramway (Tramffordd y Gogarth, 4 fotos)

af Niels Munch @, fredag 19. juni, 2020, 12:02 (23 dage siden)

God middag i forum,

Efter at have kigget på walisiske særheder, såsom jernbane i halv størrelse samt UKs eneste tandhjulsbane og en "mere normal", er turen nu kommet til endnu en udsøgt specialitet:

Great Orme Tramway - UKs eneste tilbageværende cable tram.

Banen, som åbnede i 1902, udgår fra Victoria Station i byen Llandudno i Nordwales og løber ca. 1,6 km ud på den pittoreske halvø Great Orme. Banen er faktisk delt i 2 separate dele, og den indre del, som overvejende kører i gadeniveau, ender ved Halfway Station. Her stiger man om til den ydre del, som forløber i det åbne land, indtil Great Orme Summit nås. Ved Halfway Station er placeret det maskineri, som driver de respektive banehalvdeles kabelsystemer. Indtil 1958 var kabelmaskineriet dampdrevet, hvorefter det blev elektrisk. Trafikken overvåges fra Halfway Station, tidligere via et telegrafsystem, der beroede på en overledning samt vognenes trolleystænger, senere pr. radio.

[image]Vogn 4 og 5 (bemærk trolleystængerne) mødes i "passing loop" på Ty Gwyn Rd. i Llandudno, 21.07.1997 (nm).

Midt på hver af de enkeltsporede banedele er et "passing loop". Hvor banen løber i gadeniveau, er kablet "gemt" under belægningen, hvor det i "det åbne land" ligger frit mellem skinnerne. Vognene 4 og 5 betjener den indre del, nr. 6 og 7 den ydre. Vognene 1-3, som var godsvogne, er for længst væk. Sporvidden er i øvrigt 1067 mm.

[image]Udsigt oppefra mod Halfway Station i billedmidte med bl.a. maskinhus for kabelmaskineriet. T.v. ses halvøens svævebane og i baggrunden t.h. byen Llandudno, 21.07.1997 (nm).

[image]Vogn 7 på vej opad mod Great Orme Summit. Bemærk en af de gamle telegrafledningsmaster, 21.07.1997 (nm).

[image]Vogn 6 ved Summit Complex, Great Orme 21.07.1997 (nm).

Endestationerne samt Halfway Station er alle overdækkede.

Systemet adskiller sig fra San Francisco's cable cars, hvor kablet er i konstant bevægelse, og hvor vognene "griber" eller "slipper" alt efter, om de skal køre eller holde. På Great Orme stopper kablet, når vognen skal stoppe, og så holder hele molevitten - inkl. den anden vogn - stille.

Således er Great Orme systemet mest beslægtet med Lissabon's cable cars.

Er man på disse walisiske kanter, er den victorianske Llandudno og halvøen absolut et besøg værd, og ovre på vestsiden af Conwy River ligger det imponerende Conwy Castle med en bymur, hvorfra der er en fantastisk udsigt over byerne og flodens udmunding i Menai Strædet og Det Irske Hav.

Banens hjemmeside: http://www.greatormetramway.co.uk/ .


Bedste hilsener & go' weekend
Niels


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2020 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen